Saattohoito, kuolema ja suru -koulutus, Pieksämäki

Miten käsitellä päihdekuolemaa ja siihen kätkeytyvää surua?

Päihdekuolemien tuottama suru on usein vaiettua. Alkoholi- ja huumekuolemat aiheuttavat surua paitsi vainajan lähiomaisille, myös hänen ystävilleen ja vertaisilleen. Miten tätä  päihdekuolemaa ja siihen kätkeytyvää surua käsitellään, ja miten sitä tulisi käsitellä? Entä miten kuolemasta voi puhua ja miten tuetun asumisen asiakkaan tahto ja toiveet tulevat huomioiduksi?

Aika: 26.9.2018 klo 12.00 – 16.30
Paikka: Pieksämäen seurakuntakeskus, Seurakuntasali 1, Keskuskatu 27-31, 76100 Pieksämäki
Ilmoittautuminen: Tämän linkin kautta 17.9. mennessä

Tulostettava ohjelma

12.00 – 14.00
Miten kuolemasta voi puhua? – kuoleman pelko ja kuoleman toive
– alustaa Kati-Pupita Mattila, keskustelua.

Hoitotahto ja hoitotoive – asukkaan tahdon ja toiveiden huomioon ottaminen hänen hoitoaan koskevissa ratkaisuissa
– alustaa Katariina Hänninen, keskustelua.

14.00 – 14.30
Kahvitauko

14.30 – 16.30
Kotona kuolemaan asti – saattohoidon toteuttamisen edellytykset päihdehuollon asumisyksikössä
– alustaa Kati-Pupita Mattila, keskustelua.

”Saako päihderiippuvaisen ihmisen kuolemaa surra?” – asumisyhteisön, työntekijöiden ja omaisten suru
– alustaa Katariina Hänninen, keskustelua.

Katariina Hänninen (YTM) on tutkinut Sininauhaliiton jäsenyhteisöjen asumisyksiköissä toteutettavaa saattohoitoa ja surutyötä. Hänninen toimii Sininauhaliitossa ikääntyneiden päihdetyön kehittäjänä.

Kati-Pupita Mattila (TT, LL) toimii saattohoidon lääkärinä ja hänellä on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys.

Koulutukseen mahtuu 80 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Koulutuksen järjestää Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö. Koulutus on maksuton.

Lisätietoja ja mahdolliset peruutukset:

Katariina Hänninen katariina.hanninen@sininauha.fi , 050 3100 669