Pilke-työssä on tänä vuonna nähty useita myönteisiä pilkahduksia, vaikka useilla hyvinvointialueilla on vähennetty resursseja ryhmätoiminnan osalta.
”Pilke-toiminta voi hyvin. Monista muutoksista ja säästöistä huolimatta alueilla on löydetty ilahduttavia uusia toteuttamisen tapoja. Erityisesti järjestöt ja seurakunnat ovat ottaneet koppia Pilke-ryhmien pyörittämisestä,” Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyön kehittäjä Anna-Leena Nikula iloitsee.
Uusia ryhmiä ja uutta yhteistyötä
Varsinais-Suomen alueella on pitkät perinteet Pilke-toiminnassa. Nikulan mukaan tilanne näytti vuoden vaihteessa synkältä hyvinvointialueella tapahtuneiden muutosten aikaan. Ratkaisu löytyi lopulta toimijoiden aktiivisuudella. Fingerroosin säätiö sai Pilke-toiminnan jatkumaan ja Pilke-toimintaa on jatkettu vanhojen ja uusien ryhmien muodossa sekä järjestämällä oma Pilke-ohjaajakoulutus.
Valoisia pilkahduksia myös Vantaalta ja Porista:
”Vantaalla Pilke oli tauolla. Toiminta koettiin tärkeäksi, ja toiminta saatiin uudelleen käyntiin. Uusi Pilke-ryhmä aloitti helmikuussa 2025. Tämä on hieno esimerkki yhteistyöstä eri toimijoiden. Pilkkeen yhteistyökumppani Diakonissalaitos on yksi järjestäjistä. Porissa vetovastuu on seurakunnalla ja paikallinen järjestö on tulossa mukaan yhteistyöhön.”
Pilke-osaaminen vahvistuu – verkkokurssi työn alla
Kevään Pilke-kouluttajakurssilla oli osallistujia neljältä eri hyvinvointialueelta. Erityisen vahva edustus oli Pohjanmaan hyvinvointialueelta. Keski-Uudenmaalla maaliskuussa pidetty Pilke-työpaja kiinnosti ammattilaisia. Nikulan kokemus on, että koulutuksissa osallistujat saavat innostusta Pilke-toiminnan ottamiseen osaksi alueen palveluja. Tärkeä anti ammattilaisille on päihteidenkäytön tunnistaminen ja puheeksi ottoon ohjeistaminen.
”Pilke-ryhmäläisten ääni kuuluu tulevalla ohjaajille suunnatulla verkkokurssilla. Tämän vuoden aikana vierailen Pilke-ryhmissä ja tuotamme yhdessä materiaalia verkkokurssille.”
Jatkossa Pilke-ohjaajakoulutuksen pätevyyden voi hankkia oman paikallisen koulutuksen lisäksi myös verkkokurssin kautta. Sininauhaliiton ikääntyneiden päihdetyö ja Laurea-ammattikorkeakoulu toteuttavat verkkokurssin yhteistyönä.
Pilkahduksia Pilke-ryhmistä
Pilke-verkostossa ammattilaiset jakavat hyviä kokemuksia ohjaamistaan Pilke-ryhmistä. Nikulan mukaan parasta työssä on juuri ryhmien kuulumiset.
“Ryhmäläisille Pilke-tapaaminen viikon kokokohta. Monet kokevat, että Pilke on heille kuin toinen perhe. Pilkeläiset kiittelevät yhteistä aamupalaa. Vaateapu ja hävikkiruokapaikkavierailu mainittiin myönteisinä kokemuksina. Ohjaajien tekemiä edellispäivän puhelinsoittoja arvostetaan ja niitä pidetään tärkeänä välittämisen eleenä.”
Valtakunnallinen Pilke-kysely toteutetaan keväällä 2025 kolmannen kerran. Kysely on lähetetty Pilke-ryhmien osallistujille ja ohjaajille. Kyselyn tavoitteena on tuottaa tietoa alueellisesti ja valtakunnallisesti Pilke-toiminnan vaikuttavuudesta, tuloksellisuudesta ja osallisuudesta ryhmäläisten arjessa sekä elämässä. Esimerkiksi vuonna 2024 havaittiin, että peräti 41 % osallistujista kertoi alkoholinkäyttönsä vähentyneen Pilke-ryhmässä olon myötä.
Pilke®-toiminta on vertaistuellista, ammatillisesti ohjattua toimintaa yli 60-vuotiaille, joilla on tai on ollut päihdeongelmia. Pilke-porukka kokoontuu kerran viikossa ja tapaamiseen saa tulla sellaisena kuin on – myös päihtyneenä. ”Päihdeongelmaisen” identiteetin sijaan yritetään löytää ja vahvistaa muita identiteettejä.
Suomessa kokoontuu tällä hetkellä noin 35 Pilke-ryhmää. Ryhmiä toimii Helsingin lisäksi yli kymmenellä eri hyvinvointialueella. Toimintaa järjestävät hyvinvointialueet, järjestöt, seurakunnat ja säätiöt. Sininauhaliitto on kehittänyt Pilke-toimintaa yli 10 vuoden ajan.
Lue Pilke-jutut:
Super-verkkolehti (30.1.2025) Ikäihmiset tarvitsevat apua päihdeongelmiin
Suomen Ash ry (27.2.2025): Ikääntyneiden alkoholin käyttö on kasvava ongelma