Ohita valikko

Kunnan hyvinvointikertomus ja järjestöjen työ

Hyvinvoivat asukkaat ovat kunnan tärkein voimavara.
JAA

Kunnan hyvinvointikertomus ja järjestöjen työ

Järjestötoimija, oletko tutustunut kuntasi hyvinvointikertomukseen? Vuoden 2019 hyvinvointikertomukset ovat valmistuneet ja niissä kerrotaan mm. kuntalaisten hyvinvointiin liittyvistä haasteista.

Parhaimmillaan hyvinvointikertomus huomioi kaikki kuntalaiset ja toimii apuna työn suunnittelussa, seurannassa ja arvioinnissa. Kunnan hyvinvointityötä tehdään yhteistyössä kaikkien paikallisten toimijoiden kesken. Totetuuko se kunnassasi?

Hyvinvoivat asukkaat ovat kunnan tärkein voimavara ja kuntalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä huolehtimisella on vaikutusta kunnan elinvoimaisuuteen ja myös palveluiden kustannuksiin. Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia myös maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen.

Nyt on oikea hetki tutustua oman kunnan hyvinvointikoordinaattoriin ja kertoa, miksi sote-alan järjestötyö on tärkeää. Kunnan luottamushenkilöitä voi haastaa keskusteluun paikallislehdissä ja kysyä, kuinka he hyödyntävät hyvinvointikertomusta päätöksenteossa. Kuinka heikoista huolehditaan? Kenen etu on, jos heikossa asemassa olevien kuntalaisten määrä lisääntyy?

Meidän tehtävämme on olla ihmisen puolella ja muistuttaa, että kaikista ihmisistä on pidettävä hyvää huolta. Kuntapäättäjät tarvitsevat faktaan perustuvaa tietoa, miksi järjestöjen työ on kannattavaa. Sekä inhimillisesti että taloudellisesti.

 

Asta Juntunen

järjestöpäällikkö

Sininauhaliitto