Ohita valikko
Tyttö katsoo kameraan. Hänellä on hupparin huppu päässään.

Huumeita käyttävän nuoren läheisiä auttavasta Itseapuoppaasta ilmestyi painettu versio

"Helposti unohtuu, kuinka paljon huumeiden käyttö sairastuttaa myös läheisiä."
JAA

Sininauhaliiton ja Irti Huumeista ry:n Palasista eteenpäin –hankkeen Itseapuopas auttaa läheisiä tilanteessa, jossa nuori on alkanut käyttää huumeita. Aiemmin verkossa julkaistu suosittu opas ilmestyy nyt uudistettuna, painettuna versiona.

Keltaoranssilla taustalla palapelin palojen reunojen hahmoja. Kirjan ja kirjoittajien nimet.Kun nuori alkaa käyttää huumeita, kohtaavat läheiset monenlaisia vaikeita haasteita ja tunteita. Kun kaikki huomio ja tuen tarve keskittyy nuoreen, voi itselle avun pyytäminen ja omasta jaksamisesta huolehtiminen olla vaikeaa läheiselle. He jäävät usein yksin, väsyvät ja ahdistuvat.

Palasista eteenpäin -hankkeen vertaisryhmissä kohdatut läheiset ovat kertoneet, ettei heiltä oltu useankaan vuoden aikana kysytty, mitä heille kuuluu ja kuinka he itse voivat. Itseapuopas on kirjoitettu tueksi heille sekä heitä kohtaaville ammattilaisille.

– Läheiset pyrkivät tekemään kaikkensa auttaakseen nuortaan. Siinä sitten oma hyvinvointi unohtuu. Olemme jutelleet hankkeen aikana pitämissämme ryhmissä aiheesta paljon läheisten kanssa, ja monelle tulee ihan uutena kysymyksenä pohdinta siitä, miten itse voi ja mitä voisi tehdä sen hyväksi, Sanna Tanskanen Palasista eteenpäin -hankkeesta kertoo.

Oppaassa on tiedon lisäksi erilaisia tehtäviä, joiden avulla läheinen voi tarkastella erilaisia selviytymiskeinoja ja kiinnittää huomiota omaan jaksamiseensa. Samalla kasvaa ymmärrys päihteiden käytön vaikutuksista.

”Itseapuoppaassa kerrotaan todella hyvin se, että miten laajasti läheisen päihteidenkäyttö vaikuttaa kaikkiin muihin suhteisiin, miten huumeidenkäyttö sairastuttaa ihan kaikki siinä lähellä. Opas kertoo hyvin myös siitä, että nämä omat tunteet ovat ihan normaaleja.” – Oppaan lukija, huumeita käyttävän nuoren äiti

Läheiseksi oppaassa käsitetään kuka tahansa, johon nuoren päihteiden käyttö vaikuttaa ja oppaasta voi olla hyötyä kaikille niille, joilla on joku päihteitä haitallisesti käyttävä läheinen.

Itseapuoppaan lisäksi julkaistaan Ohjaajan opas, joka on suunnattu Palasista eteenpäin -hankkeen järjestämän koulutuksen käyneille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Itseapuoppaan PDF-versio