Ohita valikko
Nainen ja lapsi rannalla selin kameraan.

Jokaisella on oikeus voida perheessään hyvin

Perheklubissa saa puhua tai kuunnella, itkeä ja nauraa, mutta ennen kaikkea olla oma itsensä. Sininauhaliiton Perheklubit perustettiin siksi, että jokaisella jäsenellä on oikeus perheessään saada tukea ja voida hyvin.
JAA

Perheklubi on vertaistukiryhmä niille, jotka ovat huolissaan päihteidenkäytöstä lähipiirissään. Se tarjoaa tietoa ja apua samassa ryhmässä sekä päihteidenkäyttäjälle että hänen läheisilleen.

Tarja Hiltunen (vas.) ja Eva Kanerva ovat tuoneet perheklubitoiminnan Suomeen.

”Tällä hetkellä ympäri Suomea toimii kahdeksan viikoittain kokoontuvaa Perheklubia, ja lisää klubeja on perusteilla. Epävakaassa taloudellisessa tilanteessa järjestötoiminnan tärkeys päihdetyössä korostuu entisestään”, kertoo Suomen Perheklubi-toiminnan toinen käynnistäjä, läheistyön kehittäjä Tarja Hiltunen.

Jokaiseen ryhmään kokoontuu erilainen joukko ihmisiä, mutta kaikkia suojelee luottamuksellinen ilmapiiri. ”Perheklubin jäsenet toimivat toinen toisilleen peileinä. Toisten ymmärrys ja läsnäolo auttavat näkemään itsensä uudessa valossa ja antavat uskoa tulevaan. Samankaltaiset kokemukset ja tunteet yhdistävät klubin jäseniä”, kertoo Perheklubi-hankkeen projektipäällikkö Eva Kanerva.

Päihdeongelmien vaikutukset ovat yksilöllisiä. Oli kyseessä päihteenkäyttäjä, puoliso, lapsi tai muu läheinen, on tärkeää, että huolista ja tunteista voi puhua vapaasti ilman tuomitsemisen pelkoa. Erityisesti päihteidenkäyttäjien läheisten tuentarvetta ei palvelujärjestelmässä tunnisteta riittävästi. Ongelma jää pimentoon siksikin, että häpeä ja pelko estävät usein hakemasta apua, vaikka sitä kokisi tarvitsevansa.

”Perheklubi tuntui alusta alkaen turvalliselta. Oli helpottavaa löytää paikka, jossa purkaa ajatuksia rauhassa. Kerta kerralta ahdistavat tunnesolmut sisälläni alkoivat hellittää ja lähdin kotiin kevyemmin mielin”, kertoo Perheklubin jäsen Tuula.

Päihdeongelma perheessä saattaa johtaa pelkoon koko perheen leimautumisesta ja sen kautta eristäytymiseen. Perheklubi on avannut monelle oven osaksi turvallista yhteisöä, jossa voi puhua ja jakaa kokemuksia silloin kun tuntee jäävänsä yksin ongelmien kanssa.

”Perheklubi todella tuntuu toiselta perheeltä. Yhteisö on helposti lähestyttävä ja lämminhenkinen”, Tuula kuvailee. Perheklubissa ollaan ihmisen puolella ja jokainen otetaan vastaan ehdoitta. Mikään ongelma ei ole häpeällinen.

www.perheklubi.fi

Teksti ja kuva: Calcus, ilmestynyt I love me -messujen Naisen terveys -liitteessä