Ohita valikko
Kuusi ihmistä seisovat pöydän ympärillä, jossa kortteja. Iloinen keskustelu meneillään. Kaksi naista katsoo oivaltavasti mieshenkilöä, joka pitää kuvaa kädessään.

Luontotoiminnan kehittämismatka 2024 - haku käynnissä

Onko järjestösi kiinnostunut luontotoiminnan kehittämisestä? Tai löytyykö järjestösi toiminnasta jo luontotoimintaa, jota haluaisit syventää tai laajentaa? Hae mukaan Sininauhaliiton Vihreän Veräjän sote-järjestöille suunnattuun vuoden 2024 kehittämiskokonaisuuteen. 
JAA

Vihreän Veräjän tuella sotejärjestöt ja yhdistykset voivat käynnistää ja kehittää luontotoimintaansa. Työn tavoitteena on tarjota järjestöille erilaisia keinoja luontokokemuksien lisäämiseen järjestöjen kohderyhmien arjessa, erityisesti vaikeissa elämäntilanteissa oleville ihmisille. Nyt on käynnissä sosiaali- ja terveysjärjestöjen haku vuoden mittaiselle kehittämismatkalle.

Vihreän Veräjän kumppanijärjestöille vuonna 2022 tehdyn kyselyn mukaan luontotoiminta on tullut suunnitelmalliseksi ja säännölliseksi osaksi toimintaa 70 %:ssa yhteistyötä Vihreän Veräjän kanssa tehneessä järjestössä.

Luontotoiminnan kuntouttavat vaikutukset

Tutkimusten valossa jo lyhyellä metsäkävelyllä on hyviä vaikutuksia psyykkiseen, sosiaaliseen, fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Päihde-, riippuvuus- tai mielenterveyshaasteiden kanssa elävien ihmisten, liikuntavammaisten tai laitoshoidossa asuvien voi olla vaikea päästä luontoon.

– Luomme mahdollisuuksia luontolähtöisen toiminnan järjestämiselle eri kohderyhmille. Lähiluonto tarjoaa helposti saavutettavaa hyvinvointia niin asiakkaille kuin työntekijöille. Luontoelementit voi ottaa osaksi toimintaa myös kaupunki- ja laitosympäristöissä, Vihreän Veräjän kehittäjä Minna Malin sanoo.

Sininauhaliiton jäsenjärjestö Manna-Apu ry on yksi 2023 vuoden mittaisella luontotoiminnan kehittämismatkalle osallistuneista järjestöistä.

– Kehittämismatka on tuonut iloa, lisännyt yhteisöllisyyttä, virkistänyt, lisännyt hyvää mieltä ja oloa. Se on auttanut meitä laajentamaan ymmärrystä luonnon moninaisista hyvistä vaikutuksista. Saimme myös hyviä eväitä luontotoiminnan vuosikellon toteuttamiseksi,” hankekoordinaattori Anne Keskinen Manna-Apu ry:stä kertoo.

Kehittämismatkan rakenne

Kehittämismatka 2024 toteutetaan työpajoina Teams-alustalla kerran kuukaudessa, kaksi tuntia kerrallaan. Prosessi alkaa tammikuussa ja etenee yksilöllisesti järjestöjen resurssit huomioiden. Vihreän Veräjän kehittäjät vierailevat järjestöissä kehittämismatkan aikana. Kokonaisuudessaan kehittämismatka kestää muutamasta kuukaudesta vuoteen, jonka aikana järjestöt saavat valmiuksia luontotoiminnan juurruttamiseen oman työn arkeen.

Vuoden 2024 kehittämismatka on järjestyksessään neljäs vuoden mittainen koulutus. Kehittämismatka tukee järjestöjä olemassa olevan luontotoiminnan näkyväksi tekemisessä sekä Green Care -toiminnan vakiinnuttamisessa osaksi olemassa olevaa toimintaa.

Osallistuminen luontotoiminnan kehittämismatkalle on sotejärjestöille ja -yhdistyksille maksutonta. Mukaan otetaan 10 järjestöä.

Lisätietoja vuoden 2024 kehittämismatkasta:

Katso lisätietoja kehittämismatkasta GC-kehittämismatka 2024

Kysy lisää ja hae mukaan 15.12.23 mennessä:
Sininauhaliitto Vihreä Veräjä
Minna Malin, luontotoiminnan kehittäjä

minna.malin@sininauha.fi
puh. 050 432 8994

Vihreä Veräjä – Yhteys luontoon kuuluu meille kaikille!

 

Kuva: Jani Laukkanen.