Ohita valikko
Sulejttuja rahapeliautomaatteja maaliskuussa 2020.

Netissä olevat rahapeliautomaatit ohittivat kivijalka-automaatit pelihaittojen aiheuttajana viime vuonna

Kauppojen ja baarien automaattien sulkeminen tänä vuonna on ollut monille suuri helpotus.
JAA

Verkossa pelattavat automaatit ohittivat viime vuonna kauppojen, huoltoasemien, kioskien ja pelisalien automaatit pelaajien ensisijaisina ongelmien aiheuttajina. Asia käy ilmi Peluurin 2019 vuosiraportista. Koronatilanteen aiheuttama pakollinen tauko kauppojen automaateista tarjoaa monelle nyt tilaisuuden muuttaa pelaamistaan tai lopettaa se. 


Peluurin tuoreen vuosiraportin mukaan vuonna 2019 Peluurissa käytiin yhteensä 2304 peliongelmaa koskevaa keskustelua pelaajan, läheisen tai peliongelmia työssään kohtaavan ammattilaisen kanssa. Pelaajista 62 prosentilla netti oli ensisijainen pelaamisen kanava.

Koko Peluurin toiminnan ajan on yleisin pelaamisen muoto peliongelmien taustalla ollut raha-automaattipelaaminen muiden pelien jäädessä kauaksi taakse. Vuonna 2019 rahapelaajien yhteydenotoissa 83 prosentissa ensisijainen ongelmia aiheuttava pelimuoto oli rahapeliautomaatit joko netissä tai pelipisteillä (43% netissä ja 40% kivijalassa). Merkittävää on, että ensimmäistä kertaa netissä pelattavat automaatit ohittivat fyysiset automaatit ensisijaisena ongelmana.

Datavisualisointi siitä, mitkä aiheuttavat ongelmia pelaajille. Kuvassa peliautomaatti, missä teksti: "Eniten ongelmia aiheuttivat raha-automaattipelit" ja "43%netissä, 40% kivijalassa"

Ongelmallisesti pelaavien talousongelmat yhä vakavampia

Erityisen huolestuttavaa on vakavien talous- ja velkaongelmien jo pitkään jatkunut kasvu. Kasvua näkyy yli 10 000 euron veloissa, lainarahalla ja kulutusluotoilla pelaamisessa sekä luottotietojen menettämisessä. Kun pelaajien yhteydenotoissa on käynyt ilmi velkasumma, on se ollut yleisimmin 20 000–50 000 euron välillä. Pääosa (75 %) suurista veloista kertyi nettipelaajille ja valtaosa (72 %) miehille. Suurella osalla pelaajista velkaantumiseen liittyi runsas määrä erilaisia kulutusluottoja.

– Pelaamisesta johtuvat suuret velat kuormittavat pelaajan taloutta ja hyvinvointia vielä pitkään ongelmallisen pelaamisen loputtua. Peliongelman takia velkaantuminen on ongelma, johon pitäisi yhteiskunnallisesti löytää ratkaisuja, toteaa Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen.

Poikkeuksellisia aikoja pelihaittojen näkökulmasta

Myös pelihaittatyössä eletään tällä hetkellä poikkeuksellisia aikoja. Sähköiset palvelut ovat hyvin tärkeitä tilanteessa, joissa monet kasvokkaiset tukipalvelut ongelmapelaajille ja heidän läheisilleen on jouduttu väliaikaisesti sulkemaan. Tilanteen poikkeuksellisuutta lisää hajasijoitettujen automaattien sekä Veikkauksen pelisalien sulkeutuminen koronatartuntojen estämiseksi. Koronan aikana etenkin pelipistepelaajien yhteydenotot ovat selvästi vähentyneet. Moni on jättänyt hakematta apua, kun koneet ovat olleet suljettuina.

– Automaattien sulkeminen on monille suuri helpotus ja he kokevat oman kaupassa käymisensä nyt turvallisemmaksi. Pakollinen tauko kauppojen automaateista tarjoaa hyvän mahdollisuuden pohtia omaa rahapelaamista ja hyödyntää aika peliongelman työstämiseen. Yksin asian kanssa ei kannata jäädä, apua on tarjolla, Silvennoinen muistuttaa.

Raportti kokonaisuudessaan löytyy täältä.

 

Lisätietoa:
Inka Silvennoinen, yksikön päällikkö
040 760 8507
inka.silvennoinen@peluuri.fi