Ohita valikko
Ihminen pitää käsissään kännykkää. Hän istuu risti-istunnassa maassa, jaloissaan käsilaukku.

Peluuri: Rahapelaamisen muodot nopeassa muutoksessa

Nettipelaamisen rooli osana rahapeliongelmaa on kasvanut entisestään, käy ilmi Peluurin vuosiraportista.
JAA

Nettipelaamisen rooli osana rahapeliongelmaa on kasvanut entisestään ja fyysisten peliautomaattien rooli on vähentynyt selvästi. Nopeutunut muutos näkyy valtakunnallisen Peluurin palveluista apua hakeneiden parissa.

Peluurin viime vuoden tilastojen mukaan oli verkko ensisijaisena palaamisen kanavana 85 prosentilla, 11 % pelasi pelipisteillä ja loput tasaisesti molempia. Yhä useampi pelaa monopolin ulkopuolisten toimijoiden sivustoilla. Harppausta nettipelaamiseen nopeuttivat kivijalka-automaattien koronasulut, laajennettu pakollinen tunnistautuminen ja automaattien vähentäminen.

Kautta Peluurin historian fyysiset automaatit kaupoissa, kioskeilla ja huoltoasemilla ovat olleet eniten ongelmia aiheuttava pelimuoto. Vielä vuonna 2019 niiden osuus oli 40 prosenttia, vuonna 2021 osuus oli laskenut 9 prosenttiin.

– Kivijalka-automaattien pelaamisen väheneminen korona-aikana on hyvä esimerkki siitä, kuinka rahapelien saatavuuteen vaikuttamalla voidaan vaikuttaa myös pelihaittoihin. Samalla täytyy muistaa, että perinteisten peliautomaattien aiheuttamat ongelmat ovat edelleen olemassa, eikä niitä korkean riskin peleinä tulisi sijoittaa arkisiin ympäristöihin, kuten kauppoihin, Peluurin yksikön päällikkö Inka Silvennoinen toteaa.

 Rahapeliongelmissa ei kannata jäädä yksin

Pelitavasta riippumatta peliongelmaan kuuluvat edelleen vakavat talous- ja velkaongelmat, vaikeudet ihmissuhteissa sekä fyysinen ja psyykkinen pahoinvointi. Ongelmaan haetaan apua usein varsin myöhäisessä vaiheessa ja monen yhteydenottajan tilanne on pahasti kriisiytynyt.

– Valitettavasti rahapeliongelmaan liittyy vielä paljon häpeää, joka vaikeuttaa avun hakemista ja pahentaa tilannetta. Asian kanssa ei kutenkaan kannata jäädä yksin, apua voi hakea esimerkiksi soittamalla Peluuriin, muistuttaa Silvennoinen.

Tuen ja hoidon tarve huomioitava palvelujärjestelmässä

Rahapelaamisen haitoista kärsivät ennen kaikkea pelaaja ja hänen läheisensä, mutta ne koskettavat koko yhteiskuntaa. Haittojen ehkäisy ennalta on aina taloudellisesti ja inhimillisesti kestävämpi ratkaisu, mutta ehkäisevän työn rinnalle tarvitaan aina myös tuki- ja hoitopalveluita. Tämä tarve tulisikin huomioida nykyistä paremmin.

– Rahapeliongelmat tulisi huomioida palvelujärjestelmässä nykyistä paremmin ja varmistaa, että tukea ja hoitoa on nopeasti saatavilla asuinpaikaista riippumatta. Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa jonot palveluihin ovat pitkät tai paikallisia peliongelmiin erikoistuneita palveluita ei ole tarjolla. Tämä on kohtuuton tilanne etenkin heille, joiden tilanne on hyvin vakava, Silvennoinen painottaa.

Lisätiedot ja yhteydenotot: Inka Silvennoinen, yksikön päällikkö, Peluuri
puh. 040 760 8507, inka.silvennoinen@peluuri.f

Peluurin vuosiraportti 2021


Peluuri on osa Sininauhaliiton ja A-klinikkasäätiön toimintaa sekä Peliklinikan palvelukokonaisuutta. Peluuri ehkäisee ja vähentää pelaamisesta aiheutuvia sosiaalisia, taloudellisia sekä terveydellisiä haittoja. Perustehtävää se toteuttaa tuottamalla tuki-, ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä välittämällä ja tuottamalla tietoa peliongelmasta, sen ehkäisystä ja hoidosta.