Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Ponnahtava kohtaaminen

Tämän päivän ilmiö on pop up –tapahtumat. Ravintolat, kahvilat, oppilaitokset, hyvinvointiprojektit ja muut putkahtelevat esiin, milloin missäkin.
JAA

Kadulla kävellessä saattaa törmätä yllättävään aiheeseen tai porukkaan: joku tarjoaa nyhtökaurakeksejä ja puhuu ilmastonmuutoksesta, toinen herättelee ajattelemaan eläinten oikeuksia ja kolmas opastaa asumisen asioissa.

Mihin näillä nopeilla ja lyhyillä tapahtumilla ja tapaamisilla pyritään? Kenties meillä ei ole enää aikaa perehtyä asioihin huolellisesti tai palata uudelleen jonkun tärkeän teeman äärelle.

Ehkä tavoitteena onkin, että jokin vivahde painuu mieleen ja kutsuu uudelleenkin äärelleen. Vai juoksemmeko arkeamme läpi näkemättä sivuillemme ja kuulematta aidon elämän ääniä?

Minkälainen pop up –kioski kaupungin vilinässä saa ihmiset pysähtymään ja viipyilemään? Onko se joku itselle tärkeä aihe vai joku kaunis ja seesteinen paikka? Ihmisen katse?

Pystynkö tarttumaan järjestön tai seurakunnan pika-apupisteen palveluun, jos olen masentunut, krapulassa tai yksinäisyyteen vajonnut?  Todennäköisesti kuljen katse maahan luotuna, näkemättä ja kuulematta mitään.

Mitä jos katuun olisi maalattu askelmerkit juuri minua varten tai tuttu tuoksu kutsuisi luokseen? Silloin saattaisin ainakin hiljentää vauhtiani ja mahdollisesti nostaa katsettani: pop up
-elämänohjeita juuri minulle, juuri tähän hetkeen.

Tähän pysähdyn ja otan vastaan. Kiitos.

 

Asta Juntunen, järjestöpäällikkö

Tutustu Sininauhasäätiön Pop Up -asumisneuvontakioskin toimintaan Asunnottomien yön tapahtumissa Kotkassa ja Helsingissä.