Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Soten monet kasvot

Maakuntahallinnon uudistus ja sote-muutoksen valmistelu näkyvät ja kuuluvat vahvasti. Sote koskettaa jokaista, emmekä voi välttyä osallistumasta keskusteluun.
JAA

Alkuvuonna 2015 vielä monet olivat sitä mieltä, että uudistus ei koske meitä, ei minua, ei työtäni Sininauhaliitossa eikä myöskään jäsenjärjestöjämme. Nyt kaikki on toisin.

Olen tavannut viime viikkoina paljon sote-alan ammattilaisia ja kuullut monenlaisia tarinoita. Terveydenhuollon ammattilaiset pelkäävät oman työnsä siirtyvän toisen toimipaikkaan tai työpisteeseen, sosiaalialan ammattilaiset kokevat, että heidät on jätetty sote-suunnittelun ulkopuolelle eikä heitä ole kuultu.

Psykoterapeutit ovat huolissaan siitä, että terapiaan ohjaus ollaan siirtämässä Kelalta maakuntiin, joissa ei ole riittävää osaamista. Kelan hyvin toiminut ja viime vuosina huomattavasti parantunut asiakkaan terapiaan pääsy on uhattuna.

Sosiaalialan harjoitteluaan Kelassa suorittava opiskelija on huolissaan asiakkaiden jaksamisesta, kun asiakas ei saa tarvitsemaansa palvelua edes neljän tunnin odottelun jälkeen vaan hänet ohjataan kaupungin sosiaalitoimeen.

Toimeentulotuen maksut ovat pahasti myöhässä ja se näkyy seurakuntien diakoniatyössä. Diakoniatyössä menee todella lujaa, kertoi työntekijä: asiakasmäärät ovat olleet alkuvuonna kaksinkertaiset ja diakonian avustuksia on jaettu enemmän kuin koskaan. Vielä on rahaa jaettavaksi, mutta miten hoidetaan loppuvuosi?

Monet kunnat ovat hakeneet jatkoaikaa Soteen siirtymiseen, kahdesta kolmeen vuotta. Järjestöjen toiminta on vaikeutunut, kun kuntien tuki on vähentynyt eikä tulevaisuudesta ole tietoa. Kuntavaalien odotetaan ratkaisevan maakunta- ja sote-muutoksen ongelmia. Osa kuntalaisista odottaa, että uusi sote astuisi heti voimaan, osa toivoo, että se peruutettaisiin kokonaan.

Olen huolissani siitä, että yhteiskunta on jakautumassa kahtia entistä enemmän. Nyt jo muutosten valmisteluvaiheessa osa ihmisistä on pudonnut aikaisempaa heikompaan tilanteeseen.

Meidän tehtävämme on olla aktiivinen ja pitää meteliä näiden ihmisten puolesta, äänestää kuntavaaleissa ja puolustaa omaa asiantuntijuuttamme kaikkein heikoimmassa asemassa olevien puolustajina.

Sirpa Pöllönen
sote-muutostyön projektipäällikkö
sirpa.pollonen@sininauha.fi