Ohita valikko
Isossa kasassa lautapelinappuloita, joilla on erilaisia piirrettyjä naamoja

Suomeen on julistettu perherauha – matalan kynnyksen apua on saatavilla

Kampanjan suojelijana toimii Sauli Niinistö.
JAA

Monissa perheissä jännitteet uhkaavat purkautua koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi. Perherauhan julistus haastaa kaikki meidät huolehtimaan epävarmoina aikoina perheen hyvinvoinnista. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Perherauhan julistus olkoon ele, joka toivottavasti saa ihmiset kodeissaan ajattelemaan tätä hetkeä pidemmälle. Jokainen voi varmasti tyhjien hyllyjen äärellä omin silmin nähdä, että alkoholia hamstrataan tavallista enemmän. Tämä on ehdottomasti vaaran paikka, jos ei maltti pysy mukana, painottaa A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan projektipäällikkö Minna Ilva.

– Tilanne on tulenarka monessa perheessä, jotka eivät ole aikaisemmin lähisuhdeväkivallan kanssa joutuneet tekemisiin. Saati sitten perheissä, joilla on jo väkivaltaista historiaa. Avun hakeminen silloin, kun oma käytös tuntuu hallitsemattomalta, on usein tehokkainta ennalta ehkäisyä, kertoo Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja Kaisu Ketola.

Kampanjasivustolta perherauhanjulistus.fi löytyy tietoa toimijoista, jotka tarjoavat matalan kynnyksen apua. Avun äärelle kannattaa hakeutua heti.

Perherauhan julistus
Huomenna, jos hyvin käy, olemme askeleen lähempänä vapautta.
Mutta ohi tämä ei ole – ei vielä.
Sen takia julistetaan siis tässä ja nyt yleinen perherauha. Pitäköön jokainen lähimmäisistään huolta asiaankuuluvalla rakkaudella, toinen toistaan tukien. Emme ole mukavuusalueellamme. Laatikon ulkopuolelta on vaikea ajatella, kun neljä seinää tiivistyy ympärillämme ja vieruskaverin naama risoo.
Sillä vaarana on, että pelko ja ahdistus, humalan voimalla tai ilman, purkautuu nyt niihin kaikkein lähimpiin ihmisiin. Kaivataan myötätuntoa ja rakkautta toisiamme kohtaan. Ja jos se särkyy, tarvitaan apua niin uhreille kuin tekijöille, olivat he sitten lapsia tai aikuisia. Tarjotkaamme sitä heille, kaikin mahdollisin keinoin.
Lopuksi haluamme toivottaa Suomen kaikille asukkaille – voimia.

Joulurauhasta innoituksen saaneen julistuksen lausuu näyttelijä Tommi Korpela.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Minna Ilva
projektipäällikkö, Lasinen lapsuus / A-klinikkasäätiö
puh. 044 353 4932, minna.ilva@a-klinikka.fi

Kaisu Ketola
sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtava sosiaalityöntekijä / Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja
puh. 09 310 43064, kaisu.ketola@hel.fi

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan ja Helsingin kaupungin lisäksi kampanjan mahdollistamisessa on mukana Alko osana alkoholihaittojen ennalta ehkäisemiseksi tehtävää vastuullisuustyötä.

 

 

KUVA Alexas Photos / Pixabay