Ohita valikko
Nainen ja lapsi rannalla selin kameraan.

Vertaisuuden vaikuttava voima

JAA

Aloitin tammikuussa työharjoittelun Sininauhaliitossa, lapsi- ja läheistyössä. Harjoitteluni aluksi olen kohdannut itselleni aivan uudenlaisia asiakasryhmiä ja päässyt tutustumaan vertaistoimintaan. Vertaistuen voimasta ja kokemusasiantuntijuudesta puhutaan nykyään paljon.

Vaikka olen ollut ennen opiskeluani työelämässä jo vuosia, oli ensimmäinen kokemukseni Sininauhaliiton Perheklubista pysäyttävä.

Tunsin voimakasta surua ja empatiaa. Mietin jopa, pystynkö kohtaamaan kaikki rankat tarinat.

Helsingin Perheklubi kokoontuu Sininauha Oy:n asumisyksikössä Ruusulankatu 10:ssä. Kokoontumispaikka räväytti silmilleni myös sen, mitä on päihteidenkäyttäjien arki. Tunsin eläneeni pumpulissa tähän saakka.

Mietin, saanko ryhmän luottamuksen, kun itselläni ei ole päihteiden käytön taustaa. Ennen klubi-illan loppua ammatillinen minuuteni nosti kuitenkin päätään. Alkushokki alkoi väistyä. Koko ilta meni kuitenkin vielä kotona aiheeseen liittyviä videoita katsellen.

Eihän vertaistuki minulle mikään vieras juttu ole. Omassakin elämässä on tullut jaettua rankat kokemukset samankaltaisia asioita kokeneen ystävän kanssa. Silti vasta nyt ymmärsin todella sen, mikä valtava voima siinä on.

On aivan eri asia saada ymmärrystä ihmiseltä, joka on kokenut saman, kuin pelkästään ammattilaiselta. Se tuo uskottavuutta, aitoa empatiaa, syvempää ymmärrystä. Toki näitä voi saada myös ammattilaiselta, mutta silti painoarvo on eri. Molempia silti tarvitaan.

Ammattilaisen ja vertaistuen yhdistelmä on vallan loistava. Tämä on oivallettu Perheklubissa. Ryhmässä vallitsi myös syvä kiintymys jota en ollenkaan ihmettele. Itsellenikin tuli tunne, että tämä on pieni perhe, jossa jaetaan ilot ja surut.

On aivan mielettömän hienoa saada tällaisia kokemuksia ja oivalluksia ihan uudenlaisista jutuista näidenkin työvuosien jälkeen. Innostuneena uusia tuulia kohti.

Soile Bar-Yosef
soile.bar-yosef@sininauha.fi
Kirjoittaja opiskelee sosionomiksi Metropoliassa ja on asunut Israelissa 12 vuotta. Työharjoittelunsa osana hän järjestää Lohjalle Selvin päin kesään -tapahtumaa.