Ohita valikko
Valo kajastaa puiden läpi metsässä.

Toivon rastit - toipumisen poluilla

Toivon rastit -tapahtumassa Tampereella esitellään mahdollisuuksia ja keinoja toipua erilaisista riippuvuusongelmista sekä kerrotaan läheisten tueksi luoduista menetelmistä. Tapahtuma on Sininauhaliiton ja Tampereen Eteläisen seurakunnan yhdessä järjestämä.
JAA

Aika: lauantai 18.11 2023 kello 12.00 – 18.30
Paikka:  Kalevan kirkko, os. Liisanpuisto 1, Tampere

Kenelle: Päihdetoipujien parissa työskenteleville ammattilaisille, opiskelijoille, riippuvuudesta toipuville ja heidän läheisilleen.

Työpajojen ja luentojen lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus tutustua seurakuntien ja järjestöjen työhön ja heidän tarjoamaan tukeen näyttelypöytien äärellä. Tapahtuman ohjelmaosuus on maksuton.

OHJELMA

11.30 – 17.00 Esittelypöydät avoinna. Kahvitarjoilu kello 11.30 – 12.00

12.00 – 12.15 Avaus: Taru Myllymäki, Tampereen Eteläinen srk ja Pekka Lund & Tuomo Salovuori, Sininauhaliitto.

12.15 – 12.40 Riippuvuudesta kärsivän toivo: johtaja Johannes Lahtela, Vantaan A-kilta.

12.50 – 13.20 Miten selvitä raittiina ensimmäiset kuukaudet? Päihdepsykiatri, ylilääkäri Juha Kemppinen.

13.20 – 13.30 Ohjeistus työpajoihin

13.45 – 14.30 Työpajajakso 1 (ennakkoilmoittautuminen)

14.30 – 15. 15 Kahvi

15.15 – 16.00 Työpajajakso 2 (ennakkoilmoittautuminen)

16.00 – 17.00 Omakustanteinen ruokailu (ennakkoilmoittautuminen)

17.00 – 18.30 Toivon äärellä iltatilaisuus: kokemuspuheenvuoroja, musiikki Jippu. Iltatilaisuuteen ei ilmoittautumista.


TYÖPAJAT 1. kello 13.45 – 14.30 (valitse ilmoittautuessasi yksi työpajoista 1-4)

1. Vertaisryhmän voima. Vertaisryhmät ovat tutkitusti tehokkain riippuvuudesta toipumisen muoto. Annamme eväitä päihderyhmän vetämiseen, esittelemme kristillisen 12 askeleen Compassi-ryhmäohjelman sekä retkahduksien estoon suunnitellun Retkahduskehä-mallin. Päihdetyöntekijät Merja Jansson ja Veli-Pekka Järvinen sekä Tuomo Salovuori, Sininauhaliitto.

2. Mikä auttaa läheistä selviytymään ja voimaan paremmin? Työpajassa kuullaan kokemusasiantuntijan puheenvuoro sekä pohditaan yhdessä läheisten tilannetta, tuen tarvetta ja hyvinvointia vahvistavia tekijöitä. Kokemusasiantuntija Susanna sekä Tiina Haajanen ja Irene Komu, Sininauhaliitto

3. Tärkeät ensiaskeleet kohti toipumista rahapeliriippuvuudesta. Asiakastyöntekijä Katri Kytöpuu pelihaittoihin erikoistunut tieto- ja tukipiste Tiltti sekä kokemusasiantuntija Jarkko.

4. Rikostaustaisen asiakkaan kohtaaminen, toipumisen ja hengellisen matkan tukeminen.  Asiakastyöntekijä Heikki Oravasaari, Sininauhaliitto ja toiminnanjohtaja Jorma Mäkelä, Lahden Sininauha.

TYÖPAJAT 2. kello 15.15 – 16.00 (valitse ilmoittautuessasi yksi työpajoista 5-7)

5. Seksiriippuvuudesta toipuminen. Toivu riippuvuudesta- hankkeen työpajassa puhutaan seksi- ja pornoriippuvuudesta, sen taustasyistä ja toipumisen mahdollisuuksista. Saat tietoa, miten riippuvuus vaikuttaa läheisiin sekä heille suunnatusta avusta. Kuulet myös ex-rikospoliisi Kalle Mäenpään elämänmakuisia ja toivontäyteisiä tarinoita auttamistyöstä. Projektipäällikkö Kalle Mäenpää, Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö.

6. Luovat menetelmät toipumisessa – mielen ja kehon yhteyttä. Työpajassa esitellään voimaannuttavia menetelmiä, jotka vahvistavat asiakkaan itsetuntemusta ja itseilmaisua. Menetelmien avulla tutkitaan erilaisia riippuvuuden riskitilanteita, ajatuksia, tunteita, näiden merkityksiä, pyrkimyksiä ja haaveita sekä käsityksiä itsestä ja muista. Päihdetyöntekijä, kokemusasiantuntija Antti Mäkinen Tampereen eteläinen seurakunta ja opettaja Jani Henttinen, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.

7. Miten toipua mielenterveys- ja muista lääketieteellistä ongelmista raittiuden kestäessä? Työpajassa mahdollisuus kuulla kokeneen ammattilaisen puheenvuoro mielenterveyden haasteiden huomioimisesta toipumisessa.  Päihdepsykiatri, ylilääkäri Juha Kemppinen.

Taustaa tapahtumalle:
Tampereen Eteläisen seurakunnan Päihdepilotti-hanke ja Sininauhaliitto ovat kehittäneet työvälineitä ja ryhmätoimintoja päihdetyöhön.  Sininauhaliiton Syysrasti-tapahtumat ovat koonneet päihdealan järjestöjä ja päihdetoipujia yhteen kymmenen vuoden ajan. Toivon rastit –tapahtuma on osa Tampereen seurakuntien Toivon vuoden -tapahtumia.

Ilmoittautuminen: on päättynyt. Tiedustelut tapahtumasta ja muutokset ilmoittautumistietoihin: tuomo.salovuori@sininauha.fi

Tapahtuma on maksuton. Ruokailu ennakkoilmoittautuneille on omakustanteinen, hinta 10€ (kasvis- ja lihavaihtoehto, maksu paikan päällä).  Iltatilaisuuteen kello 17.00-18.30 ei ole ilmoittautumista.

Lisätietoa
Tuomo Salovuori, Sininauhaliitto, tuomo.salovuori@sininauha.fi, 040-5818244
Taru Myllymäki, Tampereen Eteläinen seurakunta taru.myllymaki@evl.fi,
Päivi Vuorinen, Tampereen Eteläinen seurakunta paivi.vuorinen@evl.fi maksuttomien esittelypöytien koordinointi.  

Järjestäjät: Sininauhaliitto, tamperelaiset järjestöt, Tampereen Eteläinen seurakunta ja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä.