Ohita valikko

"Kova tahto päästä elämässä eteenpäin"

Turun Perheklubin jäsenet kehuvat ryhmää joustavuudesta. Tutustuminen on vienyt aikaa, mutta ryhmässä on syntynyt luottamuksellinen ilmapiiri.
JAA

Turun ensimmäisessä Perheklubissa jo useampi on suuntautumassa ohjaajakoulutukseen syksyllä. Ryhmä on löytänyt yhteisöllisyyden ja kunnioituksen toisia kohtaan.

Varsinais-Suomen Sininauhan Turun perheklubin vetäjinä toimivat Marjo Pennonen ja kokemusasiantuntija Mika Poutanen. Ryhmässä käy aikuisia kerrallaan 4-7 sekä lapsia 2-3. Perheklubi-toimintaa oli käynnistämässä myös Fingerroosin säätiö.

Ryhmästä on muodostunut tiivis ja ilmapiiriltään lämmin ja turvallinen, ja asioita jaetaan syvällisestikin. Osallistujat kertovat toisilleen, miten ovat itse löytäneet ratkaisuja ja siitä on apua muille.

– Pidemmällä olevat voimaantuvat siitä,

Turun perheklubilaiset vasemmalta: Pauli, edessä Kirsi, takana Taija, Anna, Kristiina ja Viljo.

että ovat niin pitkällä, ja toiset taas siitä, että näkevät kuinka joku muu on selvinnyt, Pennonen sanoo.

Vaikka monella on vankila- ja päihdetausta, niin pääpaino on sillä, että ollaan selvitty ja asiat etenevät. Hyvää palautettakin on tullut.

– Ryhmäläisillä on kova tahto päästä elämässä eteenpäin,

Myös toimintamallista on tullut hyvää palautetta.

– Käyntikertojen jälkeen moni sanoo, että ovat hyvillään, kun saavat olla osallisina.

Jyväskylässä Perheklubi -toiminta liittyy Jonosta yhteyteen -projektiin. Siinä pyritään auttamaan Jyväskylän katulähetyksen kohderyhmää laajemmin, muun muassa vertaistukea tarjoamalla.

Perheklubin tukiohjaaja Jarmo Honkasalo vetää ryhmää puolisonsa Arjan kanssa. Heillä on runsaasti työkokemusta ja osaamista vertaisryhmän ohjaamisesta. Ryhmään ei Honkasalon mukaan ollut helppoa saada ihmisiä.

– Ehkä olemme liian tuttuja, kun vedämme Ruokapankki-toimintaa ja ryhmään osallistujien tuli olla meidän asiakkaita. Se on voinut vaikuttaa asiaan.

Ryhmä on ehdottoman luottamuksellinen. Alussa käydään yleensä kuulumiskierros ja sen jälkeen on vapaata keskustelua. On puhuttu siitä, mitä ihmisillä on kulloinkin mielen päällä.

– Tutustuminen ja luottamuksen syntyminen on selvästi vienyt aikaa, ja on ollut vähän vaikeaa päästä puhumaan oikeista asioista, Honkasalo miettii.

– Ryhmälle on kuitenkin selkeä tilaus. Tämä on vähän erilainen kuin muut vastaavat ryhmät; joustavampi muun muassa.