Ohita valikko

Torkut sallittu!

On maanantaiaamupäivä Koillis-Pirkanmaalla Mäntässä. Nauhan päivätoimintakeskus on pitänyt ovet auki aamukahdeksasta lähtien. Paikka on ennestään tuttu, mutta edellisestä käynnistäni on aikaa jo useampi vuosi. Onkohan mikään muuttunut?
JAA

 

Pikkupakkasesta sisään. Kahvintuoksua ja puheensorinaa. Vanhassa omakotitalossa keskustan tuntumassa on paikalla toistakymmentä ihmistä. Tarjolla on kahvia ja voileipää.

Vastaan tulee varttuneempi mieskaksikko, jolla viikonloppu on tainnut venähtää pitkäksi. Kertovat vasta heränneensä, mutta vaikuttaa enemmän siltä, etteivät miehet ole nukkuneet laisinkaan. Olihan se niin, ettei täällä puhalluteta sisään tullessa?

Mäntän päivätoimintakeskuksen vetäjä Jenni Nurminen tapaa työssään enimmäkseen ihmisiä, joilla ei mene mene hyvin.

– Joo, ei puhalluteta, mutta minkäänlaista häiriökäyttäytymistä tai henkseleiden paukuttelua ei katsella pätkääkään. Nuo olivat tuttuja kavereita, eikä heistä ole koskaan ollut minkäänlaista vaivaa. Ei täällä muutenkaan ole ollut oikeastaan mitään häiriöitä, paikan vastaava Jenni Nurminen kertoo.

Seppo käy Mäntän päivätoimintakeskuksessa jokaisena aukiolopäivänä. Yleensä puhelias mies joutuu tällä hetkellä kommunikoimaan kuskaamalla, mutta eiköhän se ääni sieltä vielä palaa.

Pöydän äären tulee istumaan Seppo, joka on yksi paikan vakikävijöistä. Juuri nyt Seppo on sairaudesta johtuen hiljainen mies.  Ääni on lähtenyt, mutta kuiskaamallakin pystyy onneksi kommunikoimaan. Seppo antaa luvan kuvata itseään, mutta epäilee kameran linssin kestävyyttä. Samaan kuvaan koitetaan saada myös Nuppu, Jennin lempeä, mutta isokokoinen koira. Nuppu on omiaan rahoittamaan tunnelmaa, jos se jostain syystä alkaisi kiristyä. Sellaista ei Jennin mukaan ole kuitenkaan kertaakaan tapahtunut.

Viikonlopun jäljiltä myös Seppoa taitaa hiukan väsyttää ja pää alkaa nuokkua pöydän ääressä. Jenni kehottaa häntä siirtymään vähän mukavampaan tuoliin. Täällä torkut ovat sallittuja, kuten kaikki muukin normaaliin päivään kuuluvat toiminnot. Kynnys on matala ja sisään on helppo tulla.

Missähän tämäkin joukko mahtaisi aikaansa viettää, jos tätä paikkaa ei olisi?

Teksti ja kuvat: Ilkka Partanen

Katso myös, miten Jenni päätyi ammatiinsa ja mitä ällistyttävää hän tekee työnsä vastapainoksi:

Entä mistä Seppo ajattelee alkoholin ongelmakäytön johtuvan?

Teksti, kuvat ja videot
Ilkka Partanen