Palkkatuen tavoitteena on tukea erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymistä tarjoamalla työnantajalle taloudellista tukea työttömän henkilön palkkaamiseen. Tutkimus perustuu kahdenkymmenen mielenterveys- ja päihdeyhdistyksiin palkkatuella työllistetyn työntekijän haastatteluihin. Se toteutettiin osana A-klinikkasäätiön koordinoimaa Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelmaa (MIPA 2.0), jossa myös Sininauhaliitto on mukana.
Laaja-alaisia hyvinvointivaikutuksia
Tutkimus osoittaa, että palkkatuetulla työllä on laaja-alaisia hyvinvointivaikutuksia. Se kartuttaa työkokemusta sekä yleisiä työelämätaitoja ja -valmiuksia ja auttaa löytämään itsestä uudenlaisia vahvuuksia. Arjen ja talouden vakautuminen vahvistaa autonomian tunnetta ja mahdollistaa uudenlaisen aktiivisuuden. Merkityksellinen tekeminen ja kiinnittyminen työyhteisöön tukevat mielen hyvinvointia.
Moni alkaa palkkatukijakson aikana suunnitella tulevaisuuttaan uudella tavalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ammatillisen tutkinnon suorittamista tai uudelle alalle suuntautumista. Mielenterveys- ja päihdekuntoutujille palkkatukijakso mahdollistaa työelämäosallisuuden kuntoutumista tukevalla tavalla. Vähimmillään se katkaisee pitkittyneen työttömyyden ja ehkäisee täydellistä syrjäytymistä työmarkkinoilta.
”Tutkimustulokset vahvistavat hyvin kevään 2025 jäsenkyselymme havainnot: palkkatuki on monelle vaikeassa työmarkkina-asemassa olevalle tärkein reitti kohti osallisuutta ja parempaa arkea,” sanoo Sininauhaliiton työllisyystoiminnan suunnittelija Jaana Joutsiluoma.
Työyhteisöjen tarjoama tuki tärkeää
Työyhteisöjen tarjoama tuki osoittautui tutkimuksessa tärkeäksi. Keskeisiä tukitoimia ovat työtehtävien mukauttaminen, koulutukset, mentorointi, ryhmätoiminta, vertaistuki, tuki urasuunnitteluun, myönteinen palaute sekä inklusiiviset työyhteisökäytännöt. Erityisesti palkkatukijaksosta näyttivät hyötyvän oppisopimuksella ammatillista tutkintoa suorittavat työntekijät.
Palkkatukijaksojen tulee olla riittävän pitkiä ja työyhteisöjen tukitoimien huomioida työntekijöiden yksilölliset tarpeet myönteisten vaikutusten aikaansaamiseksi.
Järjestöjen erityisrooli palkkatukityöllistäjinä tunnustettava
Sininauhaliiton jäsenkyselyn mukaan palkkatuki nähdään järjestöissä edelleen erittäin keskeisenä tapana tukea vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia. Joillekin järjestöille se on jopa elinehto.
”Järjestöillä on erittäin vahvaa ja ainutlaatuista osaamista ihmisten tukemisesta kohti osallisuutta ja työelämää. Siksi on erittäin harmillista, että rahoituslinjaukset suosivat yrityksiä ja vaarantavat järjestöjen tärkeän työn. On suurta hulluutta, että näin toimivaa mallia on nyt ajettu niin nopeassa tahdissa alas,” sanoo Joutsiluoma.
Jotta järjestöt voivat jatkossakin työllistää heikoimmassa asemassa olevia, tarvitaan sekä palkkatuen laajempaa kohdentamista että poliittista tunnustusta järjestöjen erityisroolille osallisuuden ja työkyvyn vahvistajana.
Alkuperäinen uutinen tutkimuksesta julkaistu A-klinikkasäätiön sivuilla.