Ohita valikko
Kolme iloista miestä graffitiseinän edessä työkalut kädessä

Koevapaudesta työelämään –hankkeen asiakastyö on käynnissä 

Koevapaudesta työelämään -hanketyössä tarjotaan rikosseuraamusasiakkaille työ- ja ryhmätoimintaa sekä yksilöohjausta koevapauden aikana. Asiakastyössä tuetaan rikoksettoman elämän jatkumista siviilissä ja samalla kehitetään nivelvaiheen valmennusmallia. 
JAA

Asiakastyö Helsingin Itäkeskuksen toimitiloissa käynnistyi toukokuussa 2023. Koevapaudesta työelämään -valmennus koostuu yksilö- ja ryhmätapaamisista ja erilaisista toiminnoista. Toiminta räätälöidään jokaisen osallistujan tarpeiden mukaan. 

-Ensimmäiset kokemukset ovat kannustavia. Käytännön läheisyys ja työelämätaitojen vahvistaminen ovat koettu tärkeiksi. Osallistujat kokevat vertaistuen toimivaksi. Meillä on tällä hetkellä valmiuksia ottaa uusia asiakkaita, asiakastyöntekijä Heikki Oravasaari sanoo.  

Valmennusmallin keskeisenä tavoitteena on vaikuttaa vapautumisen nivelvaiheen turvaamiseen, niin että jokainen toimintaan osallistuva on kiinnittynyt joko ammatilliseen koulutukseen tai erilaisiin työelämää tukeviin palveluihin ennen vapautumistaan. 

Työelämään kiinnittyminen ja niiden mahdollisuuksien kartoittaminen on valmennustoiminnan keskeinen tavoite. Valmennustoiminta koevapauden aikana voi muuttaa muotoaan. Esimerkiksi henkilö voi aloittaa ryhmätoimintaan osallistumisen jo vankeusaikana ja jossain vaiheessa siirtyä esimerkiksi opiskelemaan tai työllisyyttä edistävään toimintaan.

– Saimme juuri toivotut muutokset kohderyhmiin. Ikäraja nousi viidellä vuodella ja voimme ottaa mukaan myös koevapautta suorittavia naisia. Tarjoamme nyt palvelua alle 40-vuotiaille rikosseuraamusasiakkaille, jotka vapautuvat pääkaupunkiseudulle tai lähikuntiin, projektipäällikkö Virpi Riekki kertoo. 

Koevapausaikaisen valmennusmallin lisäksi hanke tarjoaa tukea myös vapautumisen jälkeen rikoksettoman elämän ylläpitämiseen.

Sininauhaliiton Koevapaudesta työelämään -hankkeessa 2023-2025 (STEA) pilotoidaan kokonaisvaltaista valmennusmallia, jonka avulla tuetaan valvotun koevapauden onnistumista sekä tarjotaan eväitä rikoksettomaan elämään myös valvotun koevapauden päättymisen jälkeen. 

Asiakastyö keskittyy Helsingin Itäkeskuksen tiloihin ja ympäristöön.

Yhteistyösopimukset on tehty Rikosseuraamuslaitoksen ja Elämänlaatu ry:n kanssa.

 

Lisätiedot Koevapaudesta työelämään- hankkeesta ja valmennuksesta:

Heikki Oravasaari, asiakastyöntekijä
heikki.oravasaari@sininauha.fi
puh.  044 4937852

Virpi Riekki, projektipäällikkö,
virpi.riekki@sininauha.fi
puh. 044 4915627

Lue lisää: Koevapaudesta työelämään hankkeesta (linkki verkkosivuille)