Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Kuka kuuntelee köyhää? Tulevaisuuden sote rakennetaan yhdessä

Ihmisen näköiset tulevaisuuden sote-palvelut -webinaari 24.11.2020
JAA

Sote-uudistuksen yhtenä lähtökohtana on havainto, että ihmiset eivät saa yhdenvertaisesti sosiaali- ja terveyspalveluja. Uudistuksen tavoitteet eli laadukkaiden sote-palveluiden kehittäminen ja yhteensovittaminen eivät kuitenkaan riitä ongelman ratkaisemiseen, jos palvelut eivät tavoita niitä, joilla muutenkin on vaikeuksia niitä saada tai jotka ovat jääneet palveluverkoston ulkopuolelle.

Miten kaikki saadaan mukaan tulevaisuuden sote-palveluihin? Tähän kysymykseen pureudutaan 24.11.2020 kahdessa webinaarissa, jotka järjestävät Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran osatoteuttaja Diakonia-ammattikorkeakoulu eli Diak, Sininauhaliitto ja Kuka kuuntelee köyhää -verkosto.

Kaikkien hyvinvointi on yhteinen etu

Ihmisen näköiset tulevaisuuden sote-palvelut -webinaarin aamun puheenvuoroissa alan asiantuntijat tarjoavat monipuolisen tilanneanalyysin heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä ja heidän tukemisestaan sote-uudistuksen tässä vaiheessa. Mukana aamupäivässä ovat esimerkiksi kehittämispäälliköt Niina Peränen ja Heidi Muurinen THL:stä sekä Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax.

–  On meidän kaikkien inhimillinen ja taloudellinen etu, että kaikki saadaan mukaan. Ilkeitä ongelmia kohdanneille ihmisille pitää olla tarjolla helposti saavutettavia matalan kynnyksen palveluita, jottei ensimmäinen kontakti olisi ambulanssi ja vankila, toteaa Sininauhaliiton toiminnanjohtaja Pekka Lund.

Aamupäivän paneeliosuudessa kohtaavat hyvinvointialueiden kehittäjät ja järjestötoimijat. Paneelin vetää sote-uudistusta lukuisista näkökulmista tutkinut ja analysoinut dosentti Jorma Niemelä.

– Julkinen keskustelu sote-uudistuksesta keskittyy monesti vain terveyskeskuksiin ja lääkäripalveluihin. Webinaarilla haluamme muistuttaa siitä, että kyseessä on muutakin kuin pelkkä terveyspalvelujen uudistus, toteaa tutkija Joakim Zitting Diakista.

Köyhyys harvoin oma valinta

Iltapäivän Kuka kuuntelee köyhää -tilaisuudessa tutkijat, kehittäjät ja köyhyyttä kokeneet kuopiolaiset asettuvat saman pöydän ääreen keskustelemaan omista kokemuksistaan ja näkemyksistään. Myös iltapäivän tilaisuutta voi seurata etäyhteyden kautta.

– Köyhyys on harvoin ihmisen oma valinta, ja siihen johtaneet syyt voivat olla hyvin moninaiset, toteaa Pohjois-Savon Sosiaaliturvayhdistyksen puheenjohtaja Mika Saastamoinen.

Tilaisuudessa nostetaan esille erilaisia köyhyyteen liittyviä tarinoita ja näkemyksiä. Erilaisissa yhteiskunnallisissa asemissa olevien ihmisten kokemusmaailmat ovat usein etäällä toisistaan, ja tilaisuuden toteuttajien tavoitteena on lisätä ymmärrystä tätä ilmiötä kohtaan.

Ohjelma ja ilmoittautuminen

Lisätietoa tilaisuuksien ohjelmasta löydät tapahtumasivuilta verkosta ja Facebookista.
Ilmoittaudu mukaan täällä.

Toteuttajat

Päivän tilaisuudet toteuttavat Sokra – sosiaalisen osallisuuden kehittämishankkeen Diakonia-ammattikorkeakoulun osatoteutus, Sininauhaliitto ja Kuka kuuntelee köyhää -verkosto. Kaikkia toteuttajia yhdistää osallisuuden tukeminen ja huono-osaisuuden torjunta. Sokraa rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Lisätietoja sote-kehittämisestä ja aamupäivän ohjelmasta

Varpu Wiens, asiantuntija Diak, kehittämispäällikkö Sokra, varpu.wiens@diak.fi, puh. 050 505 3622
Pekka Lund, toiminnanjohtaja, Sininauhaliitto, pekka.lund@sininauha.fi, puh. 050 522 3906

Lisätietoja iltapäivän tilaisuudesta

Elina Pekonen, Itä-Suomen aluevastaava, Sokra, Diakonia-ammattikorkeakoulu, elina.pekonen@diak.fi, puh. 050 4361 179

Tämän tiedotteen julkaisi ensimmäisenä Diakonia-ammattikorkeakoulu 12.11.2020 klo 8.00.