Ohita valikko
Tuomarin puinen nuija

Rahapelijärjestelmän uudistusta ei saa alistaa tuotontavoittelulle 

Pelihaittojen ehkäisemisen tulee olla uudistuksen ensisijainen tavoite.
JAA

Rahapelijärjestelmää on Suomessa määrä uudistaa. Uudistustyössä pelihaittojen ehkäisemisen tulee olla ensisijainen tavoite, eikä sitä saa alistaa tuotontavoittelulle. Lisenssijärjestelmään siirtyviksi suunnitellut pelit ovat erityisen haitallisia ja kaikkein eniten ongelmia ja riippuvuutta aiheuttavia. Tuottojen kasvattaminen näiden pelien osalta tulee tarkoittamaan kasvavia pelihaittoja, enemmän ongelmallisesti pelaavia sekä inhimillistä kärsimystä pelaajille ja heidän läheisilleen.  

Peliyhtiöille sallittava voitontavoittelu riippuvuutta aiheuttavilla tuotteilla tuhoaa yksilöitä ja on tappiollista kansantaloudelle.

”Sininauhaliitto tavoittaa Peluurin ja Tiltin toiminnoissa ongelmallisesti pelaavia ja heidän läheisiään”, sanoo toiminnanjohtaja Pekka Lund. “Näiden ihmisten äänen tulee kuulua rahapelijärjestelmää uudistettaessa ei niiden, joille rahapelaaminen on vähäinen tai merkityksetön asia elämässä. Eikä etenkään niiden, joille toisten elämää tuhoava ongelmallinen pelaaminen on keino ansaita oma elinkeino.” 

Miten rahapelijärjestelmää on kehitettävä? 

  • Väestötason haittojen ennaltaehkäisyn on oltava ensisijainen tavoite, jälkikäteen reagointi tulee taloudellisesti ja inhimillisesti kalliiksi. 
  • Mainontaa ja markkinointia on rajoitettava tiukasti, markkinoinnille on saatava täyskielto. 
  • Pelaajien suojelemiseksi tarvitaan pakollisia ja kaikille yhtiöille yhteisiä, keskitettyjä pelirajoituksia.  
  • Järjestelmän ulkopuolinen pelitarjonta ja markkinointi on aktiivisesti estettävä.  
  • Valvontaan tarvitaan itsenäinen, toimivaltainen ja riittävästi resursoitu viranomainen. 

Taustamateriaalia Toivo-verkkomediassa 

Sininauhaliiton Toivo-verkkomediassa on julkaistu useita rahapelipolitiikkaa käsitteleviä juttuja.

 

PÄÄKIRJOITUS: RAHAPELAAMISEN KESKIOLUT JA HEROIINI 

Kun on vuosikymmeniä hoettu, että suomalainen voittaa aina eikä ole tehty eroa sen suhteen, millaisesta pelistä on kyse, on ainakin vuosia hoettava, että uhkapeleissä kukaan ei voita eikä niitä kannata pelata. Nopearytmiset ja koukuttavat uhkapelit, pelikentän heroiinit, pitää oppia erottamaan pelikentän keskioluista. 

PÄÄKIRJOITUS: HÖLMÖLÄISTEN RAHAPELIJÄRJESTELMÄ 

Suomessa ei osata eikä haluta laskea rahapeleissä kiertäviä rahavirtoja. Monilupajärjestelmässä toimivat rahapeliyhtiöt eivät tuo Suomeen yhtään ainutta euroa, ehkä ihan alun markkinointipanostusten jälkeen. Rahapeliyhtiöt tulevat tänne keräämään suomalaisten rahoja ja tekemään voittoa.  

HAASTATTELU: KATSE EUROOPPAAN: MITÄ SUOMEN ON SYYTÄ OPPIA MUIDEN MAIDEN RAHAPELIJÄRJESTELMISTÄ 

”Paljon pelaavat saavat siis useimmiten toimeentulonsa erilaisista tuista. Jos ihminen pelaa sen rahan, voi kysyä, kuka sen lopulta menettää – se ihminen yksin vai laajemmin koko yhteiskunta. Mitkä siis ovat tämän laajamittaisen pelaamisen sosiaaliset vaikutukset?” 

ERIKOISARTIKKELI: RAHAPELIEN SÄÄNTELY JA EUROOPAN UNIONI 

EU:n kaltaisella ylivaltiollisella toimielimellä on erinomaiset mahdollisuudet toimia tiennäyttäjänä ja määritellä standardit rahapelien sääntelylle kansanterveys edellä. EU:n aktiivisempi rooli voi johtaa myös EU-tasoisiin rahapelitoimintalisensseihin, mikä voi edesauttaa sisämarkkinoilla tapahtuvan offshore-toiminnan kitkemisessä. 

ARTIKKELI: SUOMALAISEN RAHAPELIJÄRJESTELMÄN HISTORIALLINEN TABU ON MURTUMASSA 

Tuloillaan on rahapelijärjestelmä, jossa yksityinen voitontavoittelu ulkomaisille yhtiöille sallitaan: millaisesta historiallisesta muutoksesta on kyse? Rahapelaaminen on nykyään läsnä niin liverahapelaamisena kuin Internetissäkin, mutta vain alle sata vuotta sitten tavara-arpajaiset olivat ainoa laillinen rahapelaamisen muoto. 

ARTIKKELI: RAHAPELIHAITTAKUSTANNUKSIA ON MAHDOLLISTA LASKEA – JOS HALUTAAN 

Suomessa rahapelien yhteiskunnallisia kustannuksia ei ole laskettu, mutta Ruotsissa ja Norjassa on: rahapelit ovat kansantaloudellisesti tappiollista toimintaa.  

ARTIKKELI: RAHAPELAAMISTA KULUTUSLUOTOILLA 

Kulutusluotot ovat usein yhteydessä liialliseen rahapelaamiseen. Ilmiö näkyy myös Takuusäätiön asiakkailla: runsas rahapelaaminen on ajanut yhä useamman tarttumaan korkeakorkoisiin kululutusluottoihin.  

JUTTU: RAHAPELIJÄRJESTELMÄ JA LUOTTAMUS 

Rahapelaajien itse ehdottamia konkreettisia keinoja turvallisen ympäristön luomiseksi: Mainonnan ja markkinoinnin tiukka rajoittaminen, urheilusponsoroinnin kieltäminen, lasten ja nuorten suojelu kunnolla valvotuilla ikärajoilla, toimivat pakolliset pelinhallintavälineet, bonusten ja ilmaiskierrosten kieltäminen ja mahdollisuus estää itseltään kaikki rahapelaaminen, myös täysin pysyvästi. 

ERIKOISARTIKKELI: RAHAPELIPOLITIIKKA ON POLITIIKKAA RAHASTA, PELEISTÄ JA RAHAPELEISTÄ 

Suomessa ei oteta ongelmallista rahapelaamista riittävän vakavasti. Rahapelit nähdään helppona ja mukavana tapana kerätä tuottoja, ihmisten mielikuvissa rahapelaaminen on edelleen mukava ja harmiton asia ja päätöksentekoa ohjaavat edelleen rahapeliyhtiöt. Tavoitteena on oltava pelaamisen kokonaiskulutuksen vähentämisessä sekä uhkapelitarjonnan muuttamisessa hitaampien ja sitä kautta vähemmän haitallisten pelien suuntaan. 

ARKISTON AARRE: RAHAPELIONGELMA – YKSILÖLLE JÄTETTY TAAKKA 

Addiktoiva puhe yksilöllistää, lokeroi ja stigmatisoi. Peliongelma voidaan rajata tiettyyn joukkoon, esimerkiksi tiettyyn tuhatmäärään suomalaisia. Leimaamalla heidät pelastetaan järjestelmä. Kun ongelmia on vain noilla tietyillä lokeroiduilla patologisilla tapauksilla, valtakunnassa kaikilla muilla on kaikki hyvin.