Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Terveysmetsä on hittituote

Ministeri Pertti Salolainen twiittasi äskettäin ”on se vaan huvittavaa, että täytyy oikein tutkimuksilla osoittaa, että luonnossa liikkuminen tekee ihmiselle hyvää! Terve järki auttaa.”
JAA

Olen Salolaisen kanssa osin samaa mieltä. Usein ilmiselvät ja arkikokemuksella todeksi todetut asiat pitää jostain syystä kertoa todeksi tutkijakammioista käsin. Vasta sitten ne ovat ikään kuin totta.

Luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta saa kyllä lukea usein. Meitä muistutetaan alinomaa, miten tärkeää on päästä luontoon. Metsä parantaa. Tai ainakin helpottaa hetkeksi. Verenpaine ja syke laskevat.

Nämä terveysvaikutukset mainitaan usein. Väitteen tueksi on toki syytä löytyä myös tutkittua tietoa.

Mutu-tuntuma ei ihan joka asiassa riitä ollakseen uskottava.

Yle uutisoi hiljattain, että luonnossa oleskelun vaikutuksia sairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon on alettu painottaa entistä enemmän. Tutkimustietoa on kertynyt lisää. Parhaillaan Luonnonvarakeskus etsii metsää, joka toimisi parhaiten terveysmetsänä.

Sellaisesta metsästä pitää löytyä rauhaa ja hiljaisuutta. Sen ilma on puhdas.

Ehkä meillä aletaan pikkuhiljaa nimetä terveysmetsiä samalla tavalla kuin vaikka aarnimetsiä tai kansallispuistoja.

Ensimmäiset puiden silmut antavat lupauksen monenlaisista terveysvaikutuksista.

Terveysmetsän idea ei ole oma keksintömme. Terveysmetsiä löytyy muun muassa Japanista. Muiden kokemuksia on jo osattu hyödyntää myös meillä.

Sipoossa terveyskeskus on kutsunut lievästi masentuneita ja kakkostyypin diabetesta sairastavia suunnitelluille luontokävelyille. Pikkuhiljaa lääkäreiden ehkä odotetaan kirjoittavan osalle potilaista metsäreseptejä pillerireseptien sijaan.

Väitetään, tutkimukseen perustuen, että monet sairaudet lisääntyvät, koska ihmisten kosketukset luontoon ovat vähentyneet.

Kaikilla ei ole pääsyä metsään. Liikuntarajoite voi olla esteenä luonnossa liikkumiselle. Vankilan seinien sisällä voi olla turhauttavaa kuvitella, että voisi ottaa ja lähteä kuuntelemaan honkien huminaa.

Sairasvuoteelta toivoisi olevan edes näkymä ulos, jossa puiden oksat keväällä avaavat silmujaan ja ovat hetkessä täynnä vihreitä lehtiä.

Väitetään jopa, että sekin auttaa, jos seinällä on rauhoittava kuva luonnosta. Edes pieni valokuva.

Ehkä -60- ja -70-lukujen luontoaiheiset tapetit tekevät pian uuden tulemisen.

Kunhan tutkimus tästä vielä edistyy.

Päivi Strandén
suunnittelija
paivi.sranden@sininauha.fi

Ps. Myös Sininauhaliitossa kehitetään menestyksekkäästi luontoavusteista kuntoutusta.