Rahapeliongelmiin apua hakeneilta pelaajilta kysyttiin millaiset pelit ovat aiheuttaneet heille ongelmia. Kysely toteutettiin Peliklinikan, Peluurin ja Tiltin palveluissa sekä Pelirajat’on-vertaisryhmissä alkuvuodesta 2019.
Veikkauksen kivijalka- ja nettipelit sekä ulkomaiset ja PAF:n nettirahapelit olivat kaikki aiheuttaneet melko tasaisesti ongelmia kyselyyn vastanneille pelaajille. Näyttäisi kuitenkin siltä, että ongelmat kärjistyvät ulkomaisiin peleihin siirryttäessä, erityisesti suurempien häviöiden ja lähes rajattoman pelitarjonnan myötä.
”Mainosten vuoksi eksyin sivuille ja sain ilmaiskierroksia. Jäin koukkuun heti, kun sain isompia voittoja.”
Kyselyn mukaan esimerkiksi suuremmat voitot, bonukset ja mainonta olivat syinä ulkomailla pelaamisen aloittamiseen. Peliklinikan avohoidon vuosittaisissa tilastoissa nettipelaaminen on yleistynyt. Viime vuosina netissä pelattavat rahapeliautomaatit ovat ohittaneet kivijalka-automaatit eniten ongelmia aiheuttaneena pelimuotona. Nettipelaamisessa yksittäisistä pelimuodoista korostuivat myös tässä kyselyssä erityisesti raha-automaattipelit.
”Rahan arvo häviää, koska rahan siirtäminen on niin helppoa”
Ongelmissa olevat pelaajat tarvitsevat uusia työkaluja pelaamisen rajoittamiseen. Peliklinikan raportissa esitellään keinoja, joiden avulla pelaaja voi rajoittaa omaa pelaamistaan ja muokata verkkoympäristöään mainosten vähentämiseksi. Kyselyn perusteella tarvitaan työkaluja, joilla pelaajat pystyvät hakemaan keskitetysti pelinestoja ja mainostuskieltoja ulkomaisille pelisivuille.
Kotimaiselta pelisivulta ulkomaille siirtyneiden pelaajien ongelmia olisi pyrittävä tunnistamaan varhaisemmassa vaiheessa. Rahapeliongelmissa osa pelaajista siirtyy muille sivuille silloin, kun velkaantuminen on jo alkanut ja tilanteeseen etsitään ratkaisuja ulkomaisten sivujen suuremmista voittopoteista. Velkaantuminen liittyy rahapelien pelaamiseen netissä, ja ongelmien kärjistymisen ehkäisyssä tärkeää on myös ylivelkaantumisen vähentäminen.
”Tunnissa meni 1500e”: Ulkomaille pelaaminen rahapeliongelmiin apua hakeneiden joukossa
Lue lyhyt katsaus raporttiin tästä
Lue raportti kokonaisuudessaan tästä
Lisätietoja:
tutkija Maria Heiskanen, Peliklinikka (Socca/HUS), 0406811082, maria.heiskanen(at)hus.fi
yksilön päällikkö Inka Silvennoinen, Peluuri, 0407608507, inka.silvennoinen(at)peluuri.fi.
Katso myös
www.peliklinikka.fi(link is external)