Ohita valikko
Valo kajastaa puiden läpi metsässä.

Toivon rastit - toipumisen poluilla 18.11.23 Tampereella

JAA

Toivon rastit -tapahtuma tarjoaa  uusia valmiuksia ja käytännönläheisiä työkaluja riippuvuusongelmista toipumiseen. Päivä on tarkoitettu päihdetoipujien parissa työskenteleville ammattilaisille, opiskelijoille, riippuvuudesta toipuville ihmisille ja heidän läheisilleen. Sininauhaliitto ja Tampereen seurakunnat järjestävät Toivon rastit -tapahtuman 18.11.23  Kalevan kirkossa Tampereella. 

Toivon rastit -tapahtuman asiantuntijaluennoista vastaavat Vantaan A-killan johtaja Johannes Lahtela ja päihdepsykiatri, ylilääkäri Juha Kemppinen. 

Tapahtuma kokoaa yhteen tietoa ja kokemusta riippuvuuksista toipumiseen. Ihmisillä on aina ollut riippuvuuksia. Ajan ilmiö kuitenkin on, että riippuvuudet ovat monipuolistuneet.

– Aiemmin päihteidenkäyttäjä oli yleisimmin alkoholisti, nykyisin ongelmana taas on usein päihteiden sekakäyttö. Tänä päivänä peli- ja seksiriippuvuudet ovat yhä tavallisempia netti- ja somemaailman myötä, Sininauhaliiton hengellisen työn kehittäjä Tuomo Salovuori sanoo.

Vertaisryhmät ovat tutkitusti tehokkain riippuvuudesta toipumisen muoto. Tuomo Salovuoren mukaan vertaistukiryhmissä monet ihmiset toipuvat ja pääsevät kiinni uuteen arkeen.

– Työpajoissa on esillä myös  riippuvuusongelmien vaikutus läheisten elämään, rikostaustaisen asiakkaan kohtaaminen, luovat menetelmät toipumisen tukena sekä mielenterveyden huomioiminen toipumisen matkalla.

Kokemusta ja asiantuntemusta seitsemässä työpajassa

Ohjelmassa on seitsemän työpajaa, joissa puhujina on ammattilaisia ja riippuvuudesta toipuneita kokemusasiantuntijoita. Maksuttomiin työpajoihin on ennakkoilmoittautuminen. 

1. Vertaisryhmän voima. Eväitä päihderyhmän vetämiseen.Esittelyssä kristillisen 12 askeleen Compassi-ryhmäohjelman sekä retkahduksien estoon suunnitellun Retkahduskehä-mallin. Päihdetyöntekijät Merja Jansson ja Veli-Pekka Järvinen sekä Tuomo Salovuori, Sininauhaliitto.

2. Mikä auttaa läheistä selviytymään ja voimaan paremmin? Työpajassa kuullaan kokemusasiantuntijan puheenvuoro sekä pohditaan yhdessä läheisten tilannetta, tuen tarvetta ja hyvinvointia vahvistavia tekijöitä. Kokemusasiantuntija Susanna sekä Tiina Haajanen ja Irene Komu, Sininauhaliitto

3. Tärkeät ensiaskeleet kohti toipumista rahapeliriippuvuudesta. Asiakastyöntekijä Katri Kytöpuu pelihaittoihin erikoistunut tieto- ja tukipiste Tiltti sekä kokemusasiantuntija Jarkko.

4. Rikostaustaisen asiakkaan kohtaaminen, toipumisen ja hengellisen matkan tukeminen.  Asiakastyöntekijä Heikki Oravasaari, Sininauhaliitto ja toiminnanjohtaja Jorma Mäkelä, Lahden Sininauha.

5. Seksiriippuvuudesta toipuminen. Toivu riippuvuudesta- hankkeen työpajassa puhutaan seksi- ja pornoriippuvuudesta, sen taustasyistä ja toipumisen mahdollisuuksista.  Projektipäällikkö Kalle Mäenpää, Länsi-Suomen Diakonialaitoksen säätiö.

6. Luovat menetelmät toipumisessa – mielen ja kehon yhteyttä. Työpajassa esitellään voimaannuttavia menetelmiä, jotka vahvistavat asiakkaan itsetuntemusta ja itseilmaisua. Päihdetyöntekijä, kokemusasiantuntija Antti Mäkinen Tampereen eteläinen seurakunta ja opettaja Jani Henttinen, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu.

7. Miten toipua mielenterveys- ja muista lääketieteellistä ongelmista raittiuden kestäessä? Työpajassa mahdollisuus kuulla kokeneen ammattilaisen puheenvuoro mielenterveyden haasteiden huomioimisesta toipumisessa.  Päihdepsykiatri, ylilääkäri Juha Kemppinen.

Tapahtumassa on Sininauhaliiton ja eri järjestöjen ja seurakuntien näyttelypöytiä. 

Päivän ohjelmaosuus on kello 12.00 – 16.00. Iltatilaisuus klo 17 on avoin suurelle yleisölle, eikä vaadi ilmoittautumista. Illan musiikkivieraana Jippu.

Lisätiedot & ilmoittautuminen on auki 12.11. asti:
Lisätiedot ja ilmoittautuminen työpajoihin ja ruokailuun (linkki tapahtumasivulle).


Järjestäjät:
Sininauhaliitto, tamperelaiset järjestöt, Tampereen Eteläinen seurakunta ja Tampereen ev.lut. seurakuntayhtymä.