Ohita valikko
Kaksi kättä pitelemässä toisiaan. Valkoisia paitoja.

Tapahtumasarja läheisille: Kun läheinen on vankilassa, verkkoluento

Lähestyvä vankeusrangaistus voi pelottaa läheisiä siinä missä vankilaan menevääkin. Tällä verkkoluennolla asiantuntijat ja kokemusasiantuntijat käyvät läpi sitä, mitä läheisen pitäisi tietää ja miten saada helpotusta pelon tunteisiin. Tapahtuma on maksuton.
JAA

Tällä verkkoluennolla kuulemme vankeusrangaistukseen liittyvistä ajatuksista ja peloista sekä asiantuntijoiden että kokemusasiantuntijoiden kertomana. 

Aika: 27.9. klo 18-20
Paikka: Zoom-alusta, linkki lähetetään ilmoittautuneille viimeistään luentopäivän aamuna.
Ilmoittautuminen: tämän linkin kautta 26.9. mennessä.
Tapahtuma on maksuton.

Luento on tarkoitettu päihderiippuvaisten läheisille. Järjestämme ammattilaisille oman luentokokonaisuuden marraskuussa/ joulukuussa 2021.

Ensikertalaisia saattaa usein pelottaa lähestyvä vankeustuomio. Mielikuvat vankilasta voivat perustua tv-sarjoihin tai huhupuheisiin. Myös läheisillä voi olla ristiriitaisia tunteita.

Huumeet eivät useinkaan ole kirjattu syy tuomioon, mutta vaikuttavat taustalla. Usein ensimmäinen vankilatuomio herättää huolta ja kysymyksiä läheisissä. Myöhemmin, päihteiden käytön jatkuessa läheiset voivat kokea, että vankilassa päihderiippuvainen on ”edes turvassa”. Vankilassa päihteiden käyttö saattaakin rauhoittua tai loppua, koska vankilassa päihteet ovat niin sanottuja katuhintoja kalliimpia.

Koska vankilassa on mahdollista saada päihdekuntoutusta, kuvaavat läheiset joskus, että oltuaan vankilassa oma lapsi on paremmassa kunnossa kuin sinne mennessään. Parempi fyysinen kunto saattaa johtua jo pelkästään siitä, että vankilassa ruokaillaan säännöllisesti ja on mahdollisuus aktiviteetteihin, kuten kuntosalilla käymiseen. Läheisten vertaisryhmissä helpottuneet puheet vankilasta voivat järkyttää tuoreita ryhmäläisiä.

Luennolla on mukana asiantuntija ja kokemusasiantuntijoita esittelemässä ja keskustelemassa aiheesta niin läheisen kuin vankilasta vapautuneen näkökulmasta.

Luennolla puhuvat:

  • kehittäjä  Miikka-Pekka Rautiainen Sininauhaliitosta. Rautiainen työskenteli Pyöröovesta ulos -hankkeessa (2018-2020). Hanke tuki toistuvasti lyhyitä vankeustuomioita suorittavia pääsemään pois rikoskierteestä. 

  • kokemusasiantuntija Laura Ahlfors,  Vankien vanhemmat ry. Ahlforsilla on omakohtaista kokemusta oman lapsen vankeustuomiosta. Luennolla Ahlfors esittelee myös Vankien vanhempien toimintaa.
  • kokemusasiantuntija Matti Lepola, Kriminaalihuollon tukisäätiö. Lepola työskentelee vertaisohjaajana Juntu-hankkeessa.

Muut tapahtumasarjan luennot ja työpajat

Kuva: Charles Deluvio, Unsplash