Ohita valikko
iäkäs nainen istuu pöydän ääressä

Tapahtumasarja läheisille: Päihderiippuvaisen ja läheisen oikeudet, verkkoluento

Tällä verkkoluennolla kuullaan päihderiippuvaisen ihmisen ja hänen läheisensä oikeuksista asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden kertomana. Tapahtuma on maksuton.
JAA

Läheisiltä puuttuu usein tieto siitä, miten auttaa päihderiippuvaista ihmistä ja mitkä ovat niin läheisen kuin päihderiippuvaisen oikeudet palvelujärjestelmässä. Tämä verkkoluento antaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Aika: 30.9. klo 18-20
Paikka: Zoom-alusta, linkki lähetetään ilmoittautuneille viimeistään saman päivän aamuna.
Ilmoittautuminen: tämän linkin kautta 29.9. mennessä.
Tapahtuma on maksuton.

Luento on tarkoitettu päihderiippuvaisten läheisille. Järjestämme ammattilaisille oman luentokokonaisuuden marraskuussa/ joulukuussa 2021.

Läheiset toivovat usein lisää tietoa siitä, miten päihderiippuvaista ihmistä voisi auttaa, ja mitkä ovat päihderiippuvaisen sekä läheisen omat oikeudet palvelujärjestelmässä. Tämä verkkoluento antaa vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Kun itselle tärkeän ihmisen päihteiden käyttö osoittautuu ongelmalliseksi, läheinen pyrkii etsimään hänelle tukea ja apua. Erityisesti alkuvaiheessa voi olla vaikea hahmottaa, mistä päihderiippuvuuteen sairastunut voi saada apua. Myös myöhemmin, päihteiden ongelmallisen käytön jatkuessa, läheiset ajavat päihderiippuvaisen ihmisen asioita, ohjaavat häntä hoitoon ja pitävät hänen puoliaan palvelujärjestelmässä.

Päihderiippuvuus ei koskaan ole läheisen vastuulla, mutta on luonnollista haluta auttaa itselleen tärkeää ihmistä toipumaan. Sen vuoksi tieto päihderiippuvuuden hoidosta tai siihen liittyvistä palvelurakenteista auttaa myös läheistä. Usein läheinen itsekin väsyy haasteellisessa elämäntilanteessa ja tarvitsee itsekin tukea voidakseen hyvin. Läheiselle voi olla epäselvää, mistä hän voi saada omaan jaksamiseensa tukea ja millaisiin palveluihin on läheisenä oikeutettu.

Luennolla jaetaan tietoa päihderiippuvaisen ja läheisen oikeuksista. Mukana päihdeasiamies sekä asiantuntija ja kokemusasiantuntija Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin päihdeklinikalta.

Luennolla puhuvat päihdeasiamies Tuula Sillanpää, Ehyt ry:stä sekä sairaanhoitaja Tuomas Pielismaa ja kokemusasiantuntija Kimmo Puhakainen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) päihdeklinikalta.

Muut tapahtumasarjan luennot ja työpajat

Kuva: Artem Labunsky, Unsplash