Ohita valikko
Palapelin kuvia maalattuna seinään

”Apua pitäisi tarjota koko perheelle” – Palaset-malli tukee huumeita käyttävien nuorten läheisten auttamisessa

Huumeita käyttävien nuorten läheiset käyvät läpi tunnemyrskyn väsymyksestä ja avuttomuudesta vihaan ja ahdistukseen. Läheisten auttamiseen kehitetty Palaset-malli tukee ammattilaisia läheisten kohtaamisessa ja tarjoaa valmiin rungon tilanteen aiheuttamien tunteiden käsittelyyn. Läheisiä työssään auttava Katja Försti sai Palaset-koulutuksesta työkaluja asiakasperheen auttamiseen.
JAA

”Löysin Palaset-mallin koulutuksen, kun olin etsimässä apua asiakasperheelleni. Perheessä oli päihteidenkäyttöä, eivätkä perheenjäsenet olleet valmiita tunnustamaan tilannetta, vaikka olivatkin itse hakeneet apua”, kertoo Palaset-mallin koulutukseen osallistuva Katja Försti.

Vihreä Keidas ry:n toiminnanjohtaja Katja Försti
Katja Försti on saanut Palaset-koulutuksesta varmuutta työskentelyyn läheisten kanssa.

Försti on mukana kehittäjäryhmässä, jonka palautteen pohjalta koulutusta hiotaan. Palaset-malli on kehitetty osana Sininauhaliiton ja Irti Huumeista ry:n Palasista eteenpäin -hanketta. Mallin taustalla vaikuttaa kansainvälisesti tutkittu ja testattu Addiction and the Family International Network -verkoston 5-Step-menetelmä. Palaset-mallin koulutuksia järjestetään sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille syksystä 2021 lähtien.

”Olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja toimin Vihreä Keidas ry:n toiminnanjohtajana. Olemme kristillinen järjestö, ja autamme päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä ihmisiä. Vaikka pääasiallinen kohderyhmämme ovat ihmiset, joilla on ongelma, kohtaamme työssämme myös läheisiä”, Försti kertoo.

Förstin mielestä niin päihteitä käyttävien kuin mielenterveysongelmista kärsivienkin läheiset tarvitsisivat nykyistä enemmän tukea.

”Päihteitä käyttävien läheisiä kohtaavien ammattilaisten tulisi laajentaa ajatteluaan myös läheiset huomioivaksi.”

”Avun tarjoamisessa olisi todella tärkeää ottaa koko perhe huomioon. Jos kotona on esimerkiksi hyvin vaikeasti oireileva tai psykoottinen nuori, se aiheuttaa suuren stressin ja huolen, jonka kanssa läheinen jää usein yksin. Palveluihin mukaan tulevat läheiset leimataan myös hankaliksi, mikä kuormittaa heitä lisää. Päihteitä käyttävien läheisiä kohtaavien ammattilaisten tulisikin laajentaa ajatteluaan myös läheiset huomioivaksi”, Försti pohtii.

Ymmärrystä läheisen kokemusmaailmaan

Palaset-malli koostuu kuudesta teemasta, joita ovat kartoitus ja kuuntelu, kriisi ja tunteet, tiedon tarjoaminen, selviytymiskeinot, sosiaalinen tuki ja jatkotuki. Koulutuksessa on kuusi tapaamista, joissa teemat käydään läpi.

”Etenkin kriisin ja läheisen selviytymiskeinojen käsittely auttoivat ymmärtämän läheisen kokemusmaailmaa. Hakeuduin koulutukseen yksi asiakasperhe mielessä, ja olen jo käyttänyt koulutuksesta saamiani oppeja heidän kanssaan työskennellessäni. Mallin lisäksi olen pystynyt hyödyntämään työssäni yksittäisiä valmiita lauseita”, Försti kertoo.

”Etenkin kriisin ja läheisen selviytymiskeinojen käsittely auttoivat ymmärtämän läheisen kokemusmaailmaa.”

Koulutusryhmässä on ollut mukana seitsemän ihmistä, joilla kullakin on hieman erilainen tausta. Koulutus koostuu luennoista ja ryhmätyöskentelystä. Korona-aikana koulutusryhmä on järjestetty Zoomissa.

”Minulla on koulutusta vielä yksi kerta jäljellä, mutta se jo tähän mennessä ollut todella hyödyllinen. Mukana on esimerkiksi lastensuojelussa ja aikuissosiaalityössä työskenteleviä ihmisiä ja ollut hienoa päästä vaihtamaan näkemyksiä eri taustoista tulevien ihmisten kanssa”, Försti iloitsee.

”Avaimet käteen” -malli työskentelyyn

Försti on tyytyväinen Palaset-koulutuksen selkeään rakenteeseen.

”Koulutus on ollut vähän niin kuin ”Avaimet käteen”-mallinen työkalu omaan työhöni. Toki päihteidenkäyttöön liittyvät tilanteet ovat usein pitkäkestoisia ja työskentelykin kestää pitkään, mutta olemme jo nyt saaneet asiakasperheeni kanssa tilanteen edistymään. On ollut hienoa huomata, että olemme löytäneet läheisen kanssa itsemyötätuntoisemman tavan suhtautua asiaan ja läheinen on voinut jopa lämpimästi nauraa omille reaktioilleen.”

”On ollut hienoa huomata, että olemme löytäneet läheisen kanssa itsemyötätuntoisemman tavan suhtautua asiaan.”

Försti kiittelee myös Palaset-koulutusta vetäviä Sanna Tanskasta ja Outi Parttia.

”Heillä on ihanan selkeä tyyli luennoida. Yksi asia, mikä itselleni jäi mieleen luennoista, oli läheisen syyllisyyden tunteesta puhuminen. Luentoa vetänyt Sanna Tanskanen muistutti meitä siitä, ettei nuoren huumeiden käyttö ole kenenkään syy, vaikka läheiset usein syyttävätkin itseään asiasta”, Försti kertoo.

Koulutus kasvatti luottamusta omaan tekemiseen

Försti suosittelee Palaset-koulutusta kaikille, jotka työskentelevät päihteidenkäyttäjien tai mielenterveysongelmaisten läheisten kanssa.

”Vaikka malli on kehitetty tarjoamaan apua huumeita käyttävien nuorten läheisille, se sopii mielestäni hyvin myös esimerkiksi sairauden aiheuttaman kriisin käsittelyyn.”

”Palaset-mallin koulutuksesta olen saanut vahvistusta ja luottamusta siihen, että teen oikeita asioita.”

Försti kertoo, että Vihreä Keidas aikoo ottaa Palaset-mallin käyttöön toiminnassaan laajemminkin. Syksyllä olikin tarkoitus kouluttaa henkilökunta mallin käyttöön.

”Joskus tässä työssä tulee hankalia pattitilanteita, eikä aina ole ihan varma, kuinka asiakkaan kanssa tulisi toimia. Palaset-mallin koulutuksesta olen saanut vahvistusta ja luottamusta siihen, että teen oikeita asioita. Olen saanut hyvät eväät, joilla voin auttaa läheistä tilanteen hyväksymisessä ja käsittelyssä”, Försti kiittelee.

 

Kiinnostuitko Palaset-mallista? Kysy lisää tai ilmoittaudu mukaan syksyllä 2021 järjestettävään koulutukseen!

Kerromme Palaset-mallista myös 7.4. ja 21.4. järjestettävissä webinaareissamme!

Sanna Tanskanen
p. 044 76 99 124
sanna.tanskanen@sininauha.fi

Outi Partti
p. 050 5287 979
outi.partti@irtihuumeista.fi

Lue lisää: palasistaeteenpain.fi