Ohita valikko
Nainen istuu puiston penkillä lähellä rantaa

Blogi: Millainen ihminen haluan olla?

Merkityksellisyyttä ei ole aina helppoa huomata vaikean tilanteen ollessa päällä, mutta ajan kanssa voi ymmärtää haasteiden annin itselleen.  Kanssaihmisiin voi yrittää suhtautua kuten valmentajiin: mitä tämä henkilö voi minulle itsestäni opettaa? Läheiset ja päihteet -työalan kehittäjä Kaisu Lähteenmäki kertoo kokemuksistaan elämän merkityksellisyyden etsijänä.
JAA

Kaikilla meillä lienee ollut elämässämme sellaisia vaiheita, joista ei voi olla ylpeä. Raskaita jaksoja, joiden aikainen toimintamme ei tahdo kestää päivänvaloa. Kun elämä haastaa, oma käytös voi muuttua paineen alla ikäväksi. Stressi ja ahdistus heijastuvat helposti läheisiin ja sosiaalisiin suhteisiin.

Miten vaikeissa elämäntilanteissa voi jaksaa? Miten voi parhaiten elää mahdollisimman hyvää elämää, jos haasteisiin ei pysty vaikuttamaan? Nykyään puhutaan paljon arvoista ja merkityksellisyyden kokemuksesta jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena.

Aalto-yliopiston tutkija Maria Joutsenvirta kertoo tulevaisuustalo Sitran artikkelissa Elämä saa merkitystä yhteisöllisyydestä, ei suorittamisesta:

”- – ihmisten alkaneen tunnistaa, että nykyiset toimintamallit ja normit ovat ristiriidassa sen kanssa, mikä elämässä on oikeasti arvokasta.”

Filosofi Samuel Salovuoren mukaan merkityksellisyys voi olla voimavara masennuksesta toipuvalle, toimien voiman ja motivaation lähteenä.

Arvot ja merkityksellisyys voivat kuitenkin näyttäytyä arkipäivän haasteissa etäisenä sanahelinänä ja vaikeasti omassa elämässä hahmotettavina teoreettisina termeinä.

Merkityksen löytäminen vaihtuvissa elämäntilanteissa

Kapeakasvoinen, silmälasipäinen, tuuheatukkainen mies, jolla on uvun takki, kaluspaita ja solmio. Mies on piikkilanka-aidan edessä.
Tämä kuva on otettu pian sen jälkeen, kun Viktor Frankl vapautui keskitysleiriltä.

Tutustuin itse merkityksellisyyteen vuosia sitten opiskellessani logoterapiaa. Logoterapian kehittänyt lääkäri ja psykiatri Viktor Frankl testasi ja kehitti omaa arvoperustaista terapiaansa vankeudessa keskitysleirillä toisen maailmansodan aikana. Se toimi konkreettisesti hänen tukenaan äärimmäisen raskaissa olosuhteissa.

Franklin mukaan ihmisen elämässä avainasemassa on se, että pystyy löytämään tarkoituksen kokemuksen ja merkityksellisyyttä vaihtuvissa elämäntilanteissa. Kun esimerkiksi olen äiti, merkityksen kokemus voi syntyä siitä, että toteutan vanhemmuutta mahdollisimman hyvin. Lasten lähtiessä kotoa maailmalle elämään on tärkeää löytää uusia merkityksellisiä asioita. Mikäli näitä ei löydä, ihminen voi kärsiä epämääräisestä tyhjyydestä ja jopa masentua. Merkityksellisyyden löytäminen voi olla vaikeaa ja se voi vaatia aikaa. Se on silti mahdollista ja uskon itse, jopa välttämätöntä.

Kuprujen ja kompuroinnin merkitys

Olen kokenut Franklin ajatukset hyvin lohdullisina silloin, kun elämä ei tarjoa sitä parastaan.

Mikä on tämän koettelemuksen tarkoitus minulle? Mitä voin tästä oppia?

Merkityksellisyyttä ei ole aina helppoa huomata vaikean tilanteen ollessa päällä, mutta ajan kanssa voin ymmärtää haasteiden annin itselleni.  Kanssaihmisiin voi yrittää suhtautua kuten valmentajiin: mitä tämä henkilö voi minulle itsestäni opettaa? Kemiat kun eivät aina kohtaa ja olosuhteiden pakosta on kuitenkin tultava toimeen.

Kun elämä runnoo molemmilla kyynärpäillä ja monista suunnista, on saatava ensisijaisesti konkreettista apua asenneneuvojen sijaan. Merkityksellisyyden pohdinta voi tuntua diibadaabalta vaikkapa elämäntilanteessa, jossa ei ole rahaa ruokaan tai sairauden aiheuttamat kivut estävät järjellisen ajattelun tykkänään.

Mutta vaikeissakin tilanteissa voi pyrkiä toimimaan niin pitkälti omien arvojen mukaan kuin se on mahdollista. Arvojen mukaan toimimisesta tulee hyvä ja levollinen olo. On helpompaa katsoa taaksepäin omaa toimintaa itseä arvostaen.

Arvot tukena vaikeissa valinnoissa

Piirroskuva, jossa pitkähiuksinen tyttä pitelee kahdesta kalterista kiinni.Olin itse vuosia sitten vaikeassa tilanteessa elämässäni. Koin tunnetta, että olin ajanut itseni vankilaan, että minun olisi pitänyt kuvaannollisesti räjäyttää jotain, tehdä jotain radikaalia päästäkseni ulos. Minun oli hankalaa olla itseni ja tunteitteni kanssa. Huono oloni heijastui ulospäin, käyttäydyin läheisiäni kohtaan todella rumasti ja väärin. Helpoimmalta tuntunut ratkaisu olisi ollut paeta tilannetta.

Minulle tärkeä läheinen osasi tuolloin, tienhaarassa ollessani, esittää olennaisen tärkeän kysymyksen:

”Mieti, millainen ihminen sinä haluat olla. Millaisena haluat muiden sinut muistavan? Mikä on sellainen valinta, että pystyt kunnioittamaan itseäsi?”

Olen edelleen kiitollinen näistä kysymyksistä. Tajusin, miten toimisin täysin omaa arvomaailmaani vastaan väistelemällä elämäntilannetta, joka oli pitkälti omalla vastuullani. Silmieni avauduttua tein toisenlaisen, arvojeni mukaisen, valinnan. Tätä päätöstä en ole katunut kertaakaan.

Turvaa ja tukea elämänpolulla

Olen hyödyntänyt läheiseni minulle osoittamia kysymyksiä useinkin tilanteissa, joissa en tiedä, miten toimia. Kysymykset palauttavat minut siihen, mikä on minulle sisimmässäni tärkeää. Franklin ajatukset merkityksellisyydestä palaavat mieleeni usein silloin, kun elämä tuo eteen haastavia jaksoja.

Aina tätä pohdintaa ei jaksa. Siksi jaksamisen ja hyvinvoinnin työkalupakissa on tärkeää olla muitakin välineitä.

Oma kokemukseni kuitenkin on, että arvojen ja merkityksellisyyden etsiminen ja ymmärtäminen voi antaa konkreettista tukea vaikeina aikoina ja auttaa selviämään eteenpäin. Arvot ja merkitykset voivat toimia tienviittoina ja tukipilareina elämänpolullamme silloin, kun ympärillä myrskyää.

KUVA Pixabay/Stephanei Ghesquier

Läheiset ja päihteet -työalan kehittäjä, joka uskoo yhteisöllisyyden ja luovuuden voimaan sekä ihmisten selviytymiskykyyn, sisäiseen viisauteen ja voimavaroihin.
Kaisu Lähteenmäki