Ohita valikko
Lippalakkipäinen mies tuo ruokakassia toiselle lippalakkipäiselle miehelle

Blogi: Korkea aika piitata

Miten sinä puhut vanhoista ihmisistä? Mitä jos huomioisit sanavalinnoissasi monimuotoisuuden ja ikäihmisten yksilöllisyyden?
JAA

Sukujuurillani Pohjanmaalla piitatahan, kun välitetään. Jo lapsena pääsin osalliseksi pohjalaisesta piittaamisesta isovanhempieni rakastavassa huomassa. Piitattu on siitä saakka molemmin puolin sanoin ja teoin erilaisia kanavia pitkin.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry kannustaa meitä välittämään kaikilla murteilla perjantaina 26.11., kun vietetään vuosittaista Välittämisen tapahtuma- ja teemapäivää. Päivän kantava ajatus on välittää muista ihmisistä, etenkin ikäihmisistä. Teemapäivänä välittämisen voi ulottaa myös oman perhepiirin ulkopuolelle.

Miten sinä aiot viettää välittämisen päivää?

Välitä sanoilla ja teoilla

Liikkeelle voi lähteä puhumalla välittävästi. Ensiksikin mieti, minkälaista todellisuutta luot tai ylläpidät käyttämilläsi käsitteillä: Miten puhut vanhuudesta tai vanhoista ihmisistä? Huomaatko viittaavasi ikääntyneisiin yhtenä joukkona vai huomioitko sanavalinnoissasi ikävaiheen monimuotoisuuden ja ikäihmisten yksilöllisyyden?

Kun puhetapa on huomaavainen yleisessä keskustelussa, on uskottavampaa lähestyä välittävää puhetta myös arkipäivän kohtaamisissa. Kohtaamisen välittävä puhe on nähdäkseni ennen muuta kysyvää, jossa antaa toisen tulla kuulluksi.

Saatat olla ainoa, joka kysyy, mitä kuuluu ja miten voin olla avuksi. Kysymällä ja kuuntelemalla saa myös hyviä ideoita välittämisen teoiksi.

88 tapaa välittää

Pieni välittämisen teko voi olla suurensuuri vastaanottajalleen. Valli ry:n sivuilla on kymmeniä esimerkkejä arkipäivän mahdollisuuksista välittää.

Kannustan kokeilemaan myös työhön ulottuvaa välittävää työotetta.

Ravistele ammatti-identiteettiäsi, kurkista ammatillisuudeksi julistetun ”suojakuoren” takaa ja asetu kumppaniksi vierelle. Parhaassa tapauksessa kohtaamamme ihmiset tulevat entistä paremmin kuulluiksi ja voimme viettää välittämisen päivää joka päivä!

Minä ajattelin liittyä välittämisen päivään toteuttamalla ainakin teot 33 ja 38. Piittaamisen kulttuuri kukoistakoon sanoin, teoin, viestein ja hashtagein.

#UskallaKysyä #MinäVälitän #PieniTeko

Arvokasta välittämisen päivää!

Jos lähelläsi asuva ikääntyneen pärjääminen huolettaa, voit myös tehdä huoli-ilmoituksen kunnan/kuntayhtymän vanhuspalvelujen tai palveluohjauksen viranomaisille. Lisäohjeita täällä.

image.alt
Sininauhaliiton Pilkettä elämään -projektipäällikkö, joka totesi jo alakoulussa mielipaikkansa olevan 390 kilometrin päässä isovanhempien luona
Katariina Hänninen