Ohita valikko
Sulejttuja rahapeliautomaatteja maaliskuussa 2020.

Korona ei siirtänyt kivijalkapelaajia nettipelien ääreen - mutta mitä tapahtuu, kun rahapeliautomaatteihin kytketään virta takaisin?

Jos tunnet huolta karanteenisulkujen purkamisesta, älä jää yksin vaan hae tukea.
JAA

Olemme nyt eläneet karanteeniolosuhteissa muutaman kuukauden. Rahapeliautomaatit, Veikkauksen pelisalit ja Kasino ovat kaikki olleet kiinni. Miten karanteeniaika vaikuttaa niihin, joilla on ollut ongelmia rahapelaamisen kanssa? 

On aavisteltu, että pelaajat mahdollisesti siirtyvät ongelmansa kanssa nettiin pelaamaan. Tähän mennessä tehdyt kyselyt eivät tue tätä pelkoa. Ilmeisesti kuitenkin ne, joilla oli ennen karanteenia ongelmia nettipelaamisen kanssa, ovat saattaneet joutua syvemmälle ongelmiin. Aikaa pelaamiselle on enemmän ja neljän seinän sisällä oleminen on suuri stressitekijä. Todennäköisesti tämän ryhmän avuntarve on lisääntynyt karanteenin myötä.

Voiko nykyisen kaltainen poikkeustilanne opettaa useammankin rahapelaajan lyömään vetoa urheiluliigoista, joista he eivät tiedä yhtään mitään?

Entä ne ihmiset, joiden ongelmallinen rahapelaaminen on liittynyt vedonlyöntiin? Koska suurin osa kilpaurheilusta on tällä hetkellä pakollisella tauolla, myös vedonlyöntikohteiden määrä on vähentynyt. Nyt esiin näyttävät nousevan normaalioloissa melko kaukaiset kohteet, esimerkiksi Ukrainan jalkaplloliiga, jota on pelattu koronasta huolimatta.

Omassa työpaikassani tieto-  ja tukipiste Tiltissä ne kävijät, joiden ongelma on liittynyt vedonlyöntiin, ovat usein kertoneet siitä, kuinka he ovat lyöneet vetoa lopulta melkein mistä tahansa. Voiko nykyisen kaltainen poikkeustilanne opettaa useammankin rahapelaajan lyömään vetoa urheiluliigoista, joista he eivät tiedä yhtään mitään?

Vaikka olisi todella hienoa, jos koneet eivät enää heräisi henkiin, raaka todellisuus on todennäköisesti se, että lopulta niihinkin kytketään virta takaisin.

Kaikkein onnellisimpia saattavat tällä hetkellä olla ne, jotka ovat syöttäneet rahansa rahapeliautomaatteihin. Kerrankin kaupassa tai kioskilla voi käydä pelkäämättä sitä, ehtiikö hävitä rahansa peleihin ennen kuin saa ostettua itselleen ruokaa. Vaikka olisi todella hienoa, jos koneet eivät enää heräisi henkiin, raaka todellisuus on todennäköisesti se, että lopulta niihinkin kytketään virta takaisin. Mitä silloin tapahtuu?

Mitä rahapeliautomaateilla ongelmallisesti pelanneen ihmisen kannattaisi karanteenin aikana tehdä?

Tiltissä kävijöiden kertomuksissa toistuu tilanne, jossa jostain syystä ihminen ei ole pystynyt pelaamaan: rahat ovat loppuneet, on oltu väliaikaisesti paikassa, jossa ei ole pelikoneita tai velkojen maksuun keskittyminen on estänyt pelaamisen. Valitettavan usein pelaamattomuus on ollut väliaikaista ja ajatus pelaamisesta on elänyt ja voinut hyvin. Tähän voi olla syynä se, että sotkemme mielessämme haittojen vähentämisen ja rahapeliongelmasta (usein vielä riippuvuudesta) toipumisen.

Toipumisella ei tarkoiteta paluuta aikaan ennen ongelmaa tai riippuvuutta, vaan tilannetta, jossa oma identiteetti ja elämä rakennetaan siltä osin uudelleen kuin se liittyy ongelmalliseen toimintaan.

Haittojen vähentämisellä luodaan itselle rajoja, jotta pelaaminen olisi mahdollisemman hankalaa tai jopa mahdotonta. Sillä pyritään myös ennakoimaan tilannetta, jossa pelaaja kaikesta huolimatta päätyy pelaamaan. Tavoitteena on, ettei pelaaja häviä kaikkia rahojaan. Toipuminen on aivan eri asia. Se tarkoittaa usein sinnikästä työtä oman identiteetin, tunteiden ja tapojen kanssa. Toipumisella ei tarkoiteta paluuta aikaan ennen ongelmaa tai riippuvuutta, vaan tilannetta, jossa oma identiteetti ja elämä rakennetaan siltä osin uudelleen kuin se liittyy ongelmalliseen toimintaan.

Miksi juuri nyt on hyvä miettiä toipumista rahapeliongelmasta – vaikka ei pystyisi pelaamaan?

Tässä muutamia ajatuksiani asiakastyöntekijän näkökulmasta:

  •  Niin kauan, kun toipumisen eteen ei tehdä työtä, ihan liian usea siirtyy riippuvuudesta toiseen: Alkoholista rahapelaamiseen ja rahapelaamisesta esimerkiksi digipelaamiseen. Toiminnan kohde vaihtuu, mutta haittoja syntyy edelleen.
  • Pudotus takaisin peliongelmaan siinä vaiheessa, kun pelaaminen taas mahdollistuu, voi olla todella jyrkkä. On helppo olla pelaamatta, kun pelaaminen ei ole mahdollista. Syvään juurtuneet toimintamallit eivät katoa itsekseen ja nyt olisi hyvä aika luoda uusia rutiineja ja esimerkiksi tapoja stressin ja ahdistuksen purkamiseen.
  • Jos oma ongelmallinen pelimuoto on tavoittamattomissa, olisi nyt hyvä aika keskittyä työskentelemään toipumista kohti, koska stressi repsahtamisen vaarasta on joko pieni tai olematon. Normaalitilanteessa jatkuva uhkakuva pelaamisen aloittamisesta ja pelko seurauksista vie paljon energiaa.

On todella hienoa, jos rahapeliongelmista kärsivät kykenevät karanteeniaikana muuttamaan elämäänsä niin, että ongelma jää pysyvästi taakse. Jos kuitenkin tunnet yhtään huolta siitä, mitä karanteenisulkujen purkaminen vaikuttaa sinuun ja haluusi pelata, apu- ja tukitahoja löytyy.

Peluurin palvelut ovat toimineet normaalisti koko ajan ja osa kasvokkaisesta toiminnasta on siirtynyt nettiin. Kasvokkaisiin palveluihin palataan portaittain, jotta pystytään ottamaan huomioon niin palvelujen käyttäjien kuin työntekijöiden turvallisuus. Yritetään yhdessä hyödyntää tämäkin aika parhaalla mahdollisella tavalla!


Kyselytutkimus: Rahapelien pelaaminen on vähentynyt selvästi poikkeustilan aikana

Pelituki.fi: Moni ongelmapelaaja on pystynyt vähentämään rahapelaamistaan korona-aikana – pelikoneiden sulkemisella suuri merkitys pelaamisen vähentymiseen


Rahapeliongelmiin apua:

www.peluuri.fi

www.tiltti.fi


Kirjoittaja Katri Kytöpuun erityisalueena Tiltissä on vertaistoiminta ja sen kehittäminen sekä rahapeliongelmasta toipuminen

katri.kytopuu@sininauha.fi
Twitter: @KatriK
Tiltti Twitterissä: @Tilttihki

Tiltin asiakastyöntekijä, sosionomi
Katri Kytöpuu