Ohita valikko

”Köyhyys ei koskaan määritä ihmistä”

Kun Suomi 1990-luvun alussa vajosi lamaan, moni lapsi joutui täysin uudenlaisen tilanteen eteen. Niin kävi myös Meri Valkamalle.
JAA

”Olin 11-vuotias, kun Suomeen iski talouslama. Se vaikutti perheeseeni monella tasolla. Ensin molemmat vanhempani menettivät työnsä, ja sen jälkeen tuli avioero. Minä ja kaksi veljeäni jäimme asumaan isämme kanssa.

Nuo vuodet ovat piirtyneet mieleeni aikoina, jolloin selviydyttiin vain perusasioista. Isäni teki kaikkensa, jotta pysyimme pinnalla. Lapset jäävät silti helposti tavallista vähemmälle huomiolle tilanteessa, jossa isoja raskaita asioita kasautuu päällekkäin. Se on inhimillistä, kun kaikki voimat menevät selviytymiseen.

Minua ahdisti lapsena sekä työttömyydestä johtuva rahattomuus että vanhempieni tilanne yleisesti. Vasta aikuisena olen ymmärtänyt, kuinka suuri osa ahdistuksestani kumpusi juuri köyhyydestä. Raha määrittää elämää suhteettoman paljon.

Kun tulin täysi-ikäiseksi, aloin saada palkkaa, jolla minun piti elättää itseni.

Raha tuntui kuin huumeelta, jonka saamisesta seurasi euforinen olo.

Käytin rahaa holtittomasti asioihin, jotka ennen olivat olleet ulottumattomissani.

Pian tajusin olevani kusessa. En kuitenkaan osannut tarttua ongelmaan, vaan suljin maksamattomat laskut mielestäni. Parikymppisenä menetin luottotietoni. Häpesin sitä valtavasti.

Ympärilläni moni tuntui ajattelevan, että rahattomuus määritti minua ihmisenä, ja niin aloin pian ajatella itsekin.

Selvisin tilanteesta tahdonvoimalla. Velkani eivät onneksi olleet suuria, vain joitain satoja euroja. Päätin, että hoidan ne ja sen jälkeen raha-asiani eivät enää koskaan mene pieleen.

Tänä päivänä minulla on vakituinen työsuhde ja palkka. Elämä ei ole erityisen yltäkylläistä, mutta tulemme toimeen. Silti rahattomuuteen liittyvistä häpeän tunteista on vaikea päästä eroon. Tiukoissa tilanteissa ne puskevat pintaan vielä kymmeniä vuosia myöhemmin. Ehkä ne eivät katoa kokonaan koskaan – on vain huolehdittava, etteivät ne ota valtaa.

Lapsilleni olen halunnut opettaa rahasta erityisesti yhden asian: Köyhyys ei koskaan määritä ihmistä. Paljon enemmän meitä määrittää se, miten itse suhtaudumme köyhiin.”

Meri Valkama on syntynyt vuonna 1980. Hän on ammatiltaan toimittaja ja työskentelee viestintäpäällikkönä Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmässä.

Kuvitus: Leena Seppänen, Lenape

Lue lisää >>  Lapsiperheen köyhyydellä on pitkä varjo