Ohita valikko
Etualalla poika selin kameraan, päällään ruutupaita ja päässä pipo. Pitelee toisella kädellä pipoa ja katselee kauemmas, jossa näkyy työtön ja äidin hahmo.

Nuorisokoti innostui uudesta työmenetelmästä: ”Palaset-mallista voisi tulla palvelutuotteemme”

Turkulainen nuorisokoti Noste tarjoaa päihteillä oireileville yli 13-vuotiaille kiireellisesti sijoitetuille ja huostaanotetuille nuorisoikäisille lapsille pitkäaikaista päihdekuntoutusta. Kun nuori otetaan huostaan tai sijoitetaan Nosteeseen, läheiset ovat usein hädissään.
JAA

“Jos lapsi tulee meille kiireellisesti sijoitettuna, niin silloin pääasiassa puhutaan huumeiden käytöstä. Yleensä hän tulee suoraan sosiaalipäivystyksen tai poliisin hoteista”, nuorisokodin ohjaaja Hanna Söderblom-Laine kertoo.  

Söderblom-Laine kiinnostui Sininauhaliiton ja Irti Huumeista ry:n kehittämästä Palaset-mallista, sillä kokonaisuus vaikutti selkeältä. Malli tarjoaa ammattilaisille selkeän rungon läheisten kanssa työskentelyyn. Malli koostuu kuudesta teemasta, jotka pitävät sisällään esimerkiksi kriisin, tunteiden ja selviytymiskeinojen käsittelyä.

“Innostin myös työparini, meidän päihdetyöntekijämme mukaan koulutukseen. Tarkoituksena on aloittaa Palaset-mallin mukainen työskentely nuorten läheisten kanssa jo tänä syksynä.”  

Selkeä malli toimii pienilläkin resursseilla 

Vaikka Palaset-koulutuksen perusteet olivat pitkän uran tehneelle Söderblom-Laineelle tuttuja, tuntui mallin tiivis muoto virkistävän uudelta. 

“Selkeys ja järjestys yllättivät tällaisen konkarinkin. Mielestäni Palaset-mallia on helppo toteuttaa myös pienillä voimavaroilla, joka on hyvä asia näin pienessä, seitsemän nuoren yksikössä. Emme pysty toteuttamaan mitään kovin laajaa ohjelmaa.”  

Kun nuori tulee Nosteeseen, ovat läheiset Söderblom-Laineen mukaan ensisijaisesti helpottuneita. Lapsi on turvassa ja vanhempi voi nukkua yönsä hieman enemmän rauhassa.  

“Meillä työntekijöillä on silti usein huoli läheisten jaksamisesta. Aikaa läheisten kanssa työskentelyyn on valitettavan vähän. Palaset-mallin avulla me voisimme saada työskentelyyn jonkinlaisen jatkumon, ja mallia voi toteuttaa myös etänä läheisten kanssa. Olen sitä mieltä, että Palaset-mallista voisi tulla meille jopa palvelutuote.” 

Lue lisää Palaset-mallista täältä.

Koulutamme uusia ammattilaisia Palaset-mallin osaajiksi sekä kouluttajiksi. Lue lisää täältä.

 

Teksti: Satu Mustonen