Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Jyväskylään vapautuu vuosittain kymmeniä vankeja vailla asuntoa

Vapautumista ja asumista ei valmistella riittävän ajoissa vankilan ja kunnan välisenä yhteistyönä, toteaa Kriminaalihuollon tukisäätiö tiedotteessaan.
JAA

Vaikka yleinen asunnottomuus on Suomessa vähentynyt, vangeista noin kolmannes vapautuu asunnottomana. Myös yhdyskuntaseuraamuksia suorittavista henkilöistä ainakin joka kymmenes on asunnoton. Asunnottomuus vaikeuttaa elämänhallintaa ja lisää uusintarikollisuutta. VAT-verkoston tärkein tavoite on vähentää vapautuvien vankien asunnottomuutta ja vähentää uusintarikollisuutta. 

Yhtenä suurena haasteena on, ettei vapautumista ja asumista valmistella riittävän ajoissa vankilan ja kunnan välisenä yhteistyönä. Rikostaustaisten asunnottomuuden vähentämisessä on tärkeää, että kunnan sosiaalitoimi, alueen vankilat ja yhdyskuntaseuraamustoimisto sekä palveluntuottajat tiivistävät yhteistyötään jo vankeusaikana”, VAT-verkoston koordinaattorina Kriminaalihuollon tukisäätiössä työskentelevä Anna Leppo kertoo. 

Rikostaustaisten asumisen ja elämänhallinnan tukeminen -seminaarissa keskitytään Jyväskylän alueen paikallistoimijoiden väliseen yhteistyöhön. Rikostaustaisten asunnottomuuteen liittyvät haasteet, kuten kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute ja riittämätön asumisen tuki, ovat kuitenkin valtakunnallisia haasteita. 

”Asumisen tuki tarkoittaa käytännössä tukea esimerkiksi siihen, että raha-asiat hoituvat ja vuokrat tulevat maksettua ajallaan, asunto pysyy siistinä ja turvallisena eikä naapureille aiheudu häiriöitä. Moni vankilasta vapautuva tarvitsee lisäksi alkuun apua opiskeluun tai töihin hakeutumisessa, mielekkään arjen rakentamisessa sekä esimerkiksi ruuanlaiton ja kodinhoidon opettelussa”, kertoo VAT-verkoston puheenjohtaja Markku Rautiainen 

 “Pelkästään katto pään päällä ei riitä kuntoutumiseen. Asunnon lisäksi tarvitaan yksilön tarpeisiin räätälöityä tukea”, kertoo Hanna-Riikka Alasippola, joka työskentelee Sininauhaliiton Pyöröovesta ulos -hankkeessa Jyväskylässä. 

Vapautuvien asumisen tuen (VAT) -verkosto järjestää Rikostaustaisten asumisen ja elämänhallinnan tukeminen -seminaarin Jyväskylässä 15.5. Seminaarissa tarkastellaan vapautuvien vankien asunnottomuutta sekä valtakunnallisena kysymyksenä että Jyväskylän alueen paikallisena haasteena.  

VAT-verkosto järjestää valtakunnallisia seminaareja neljästi vuodessa. Seminaareissa rikostaustaisten asunnottomuutta tarkastellaan sekä yhteiskunnallisena että paikallisen tason kysymyksenä. 

Lisätietoja:  
VAT-verkoston koordinaattori Anna Leppo, anna.leppo(a)krits.fi, 050 412 4022 
VAT-verkoston puheenjohtaja Markku Rautiainen, markku.rautiainen(a)om.fi, 050 356 2931
Pyöröovesta ulos -hankkeen projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola, hanna-riikka.alasippola(a)jklkl.fi, 040 591 7476