Ohita valikko

Rahat ja suhteet pelissä - rahan hinta voi yllättää monin tavoin

Lopettamispäätöksen tehneelle rahapelaajalle talous- ja raha-asioiden selvittely on konkreettista vyyhdin purkamista. Monille tulee yllätyksenä se, millainen arki paljastuu piilotellun peliongelman alta. Ihmissuhteissa uuden luottamuksen rakentaminen vie aikaa, mutta se on tärkeää toipumisen tiellä. Vaikeuksien jälkeen kirkastuu usein se, mikä elämässä on aidosti merkityksellistä.
JAA

Taloustilanteen umpikujasta ulospääsy on valtaosalle ihmisistä tärkein syy hakea velkajärjestelyä. Seinä on noussut vastaan, kun uutta pikalainaa ei ole myönnetty. Velkojen siirryttyä perintään tai ulosottoon ihmiselle tulee usein herätys ja halu järjestellä asiat.

-Rahapelaaminen näkyy hakijan tiliotteissa, joita tarvitsemme liitteeksi takaushakemukseen. Huonoimmassa tilanteessa pelaamiseen on usein käytetty kallista rahaa. Rahaa on lainattu sieltä, mistä sitä on saatu, Takuusäätiön sosiaalisten rahoituspalveluiden johtaja Minna Backman, pohtii.

Peliongelman tulee olla hoidossa, ennen kuin Takuusäätiö myöntää järjestelylainalle takauksen. Itse järjestelylainan henkilö hakee omasta pankistaan. Hakemusvaiheessa käydään läpi kaikki tiedossa olevat rästit, pikavipit ja velat. Maksusuunnitelma laaditaan hakijan maksukyvyn mukaan.

Nainen peittää käsillä kasvonsa

 

Yksityisvelat otetaan puheeksi

-Velkajärjestelyssä selvitellään myös, onko hakijalla yksityisvelkoja. Velka läheisille on usein se, joka painaa yöunia. Jos henkilö kertoo lyhentävänsä sata euroa kuussa läheiselle, sille voidaan jättää tilaa maksuvarasuunnitelmassa. Kannustan tekemään realistisia sopimuksia takaisin maksusta läheisten kanssa, Backman toteaa.

”Kannustan tekemään realistisia sopimuksia takaisin maksusta läheisten kanssa.”

Tieto- ja tukipiste TIltin asiakastyöntekijä Katri Kytöpuulla on vuosien kokemus ongelmallisesti pelaavien ja heidän läheistensä parissa työskentelemisestä. Hän myös painottaa sopimusten tekemistä.

– Olen alkanut suositella läheisille, jotka ehdottomasti haluavat maksaa pelaajan velat pois tai ovat jo niin tehneet, että takaisinmaksusta pitäisi tehdä aina kirjallinen sopimus. Rahapelaamisen lopettaneelle kannustan sanomaan selvästi läheisille: jos retkahdan, minulle ei saa lainata, Katri Kytöpuu painottaa.

Elämä voi olla hyvää veloista huolimatta

-Kun henkilö on saanut velka-asiat kuntoon, elämä ei ole pelkkää autuutta. Arki voi tuntua tasaiselta puurtamiselta. Sovittu osa tuloista menee velkojen maksuun, perusmenoihin on varattu tietty summa. Tunnelin päässä on valoa. Kun raha-asiat ovat järjestyksessä ja huoli sekavasta velkatilanteesta on poissa, moni tuntee huojennusta, Minna Backman sanoo.

”Raha, rahan puute tai velka, ei määrittele kenenkään ihmisarvoa.”

Rahapeliongelman selättänyt Jenna Mäkelä on saanut kiinni talouden hallinnasta, vaikka hänellä on edelleen velkaa. Raha ei enää hallitse hänen ajatuksiaan ja elämäänsä. Hän ei ole enää tuuliajolla.

-Raha, rahan puute tai velka, ei määrittele kenenkään ihmisarvoa. Oman taloudellisen tilanteen selvittäminen vähentää psyykkistä painetta ja ahdistusta. Elämän hallinnan tunteen tuo se, että tietää tulonsa ja menonsa, Jenna Mäkelä pohtii.

Rikkoontuneet ihmissuhteet ja valheiden verkko

Taloudelliset paineet eivät usein pääty virallisiin velka- ja maksujärjestelyihin. Pelaamisen salailu ja valehtelu ovat usein jatkuneet pitkään ennen paljastumista. Haitallisesta rahapelaamisesta toipuja kohtaa arjessaan peiteltyjä valheita ja rikkoontuneita ihmissuhteita.

Katri Kytöpuu on työssään nähnyt, miten rahan lainaamisen ympärillä leijuu näkymätön valheiden verkko. Verkossa on katteettomia lupauksia, pieniä valheita rahan lainaustilanteissa ja takaisinmaksun aikaan. Toipujan päässä pyörii, mitä olen sanonut ja luvannut kenellekin.

– Arki saattaa olla hyvin kaoottista ja pelon viitoittamaa. Kun kupissa on laiminlyödyt ihmissuhteet, asialle on vaikea laittaa hintalappua. Velkojen maksu on konkreettista, mutta millä hyvittää rikkoontuneet ihmissuhteet, valheet ja katteettomat lupaukset, Katri Kytöpuu listaa.

Uusi luottamus vaatii aikaa ja tekoja

Syyllisyyden ja häpeän tunteet ovat yleisiä haitallisesta pelaamisesta toipumisessa. Vuosia sitten pelaamisen lopettanut Jenna Mäkelä kokee, että suhteet läheisiin palautuvat, jos palautuvat, ajan kanssa.

”Luottamuksen rakentuminen ja anteeksianto vaativat paljon konkreettista työtä.”

-On ymmärrettävä, että luottamuksen rakentuminen ja anteeksianto vaativat paljon konkreettista työtä.  Sanat ja lupaukset on monesti saatettu kuulla jo monta kertaa; niillä ei enää ole voimaa. Teot ja puheiden todeksi tekeminen merkitsee, Jenna Mäkelä painottaa.

Kaikki eivät pysty rakentamaan luottamusta uudelleen ja kaikki eivät anna anteeksi. Mäkelän mukaan sitä on turha miettiä liikaa tai yrittää ennustaa. Tärkeintä on olla rehellinen ja hyvä, itselleen ja muille ja yrittää korjata asioita.

Katri Kytöpuun mielestä keskeistä on se, että ihminen myöntää valehtelun, lähtee toimimaan ja korjaamaan asioita. Jo se, että yrittää ja on aktiivinen, luo toivoa. Kaikkea ei voi korjata tai hyvittää, mutta vaikeiden asioiden kanssa voi oppia elämään. Virheistä voi oppia sen, ettei ihminen toista niitä uudestaan.

Käsi kädessä

Oivalluksia ja toivoa

-Kun rahan perässä juokseminen loppuu ja ihminen näkee rahan yli, hänelle paljastuu oikeasti tärkeät asiat. Vaikeuksien jälkeen kirkastuu, mikä elämässä on aidosti merkityksellistä. Muutoksen jälkeen uudenlaiset asiat tuntuvat arjessa voittoina, Katri Kytöpuu sanoo.

Usein tasapainon tunne löytyy siitä, että ihminen on sopusoinnussa itsensä kanssa ja hän saa iloa esimerkiksi suhteista läheisiin, ystäviin tai opiskelusta, töistä tai harrastuksista.

Toipumisessa on mahdollisuuksia. Vaikeuksia ja synkkyyksiä sisältävä tarina voi olla selviytymistarina. Syvälle sukeltanut Jenna Mäkelä muistuttaa: ”Tärkeä on muistaa, että aurinko nousee aina – huolimatta meidän virheistämme. Ja jokaisen nousun myötä, saamme uuden mahdollisuuden olla parhaimpia versioita itsestämme. Itsellemme ja muille.”

”Tärkeä on muistaa, että aurinko nousee aina – huolimatta meidän virheistämme.”

Kirjoittaja: Henna Tarjanne-Lekola
Kuvat: Unsplash, Pexels

Lähteet:
Keskustelut ja haastattelut: Katri Kytöpuu, Tieto- ja tukipiste Tiltti, Minna Backman, Takuusäätiö ja Jenna Mäkelä, Porin psykososiaaliset avo- ja laitospalvelut sekä Hallinnassa oma elämä -artikkeli, Takuusäätiö.

 

Artikkeli on julkaistu on alunperin Peluurin sivuilla. Peluuri on osa Sininauhaliiton pelihaittatyötä.